Ruim 750.000 namen van oud-inwoners Súdwest-Fryslân in beeld gebracht

Een inschrijving uit Wymbritseradiel © VeleHanden
Meer dan 350 vrijwilligers uit heel Nederland hebben de bevolkingsregisters 1850-1922 van de voormalige gemeenten in het gebied van Súdwest-Fryslân toegankelijk gemaakt. De informatie is te vinden op www.allefriezen.nl. In augustus stond de teller nog op 500.000.
De informatie wordt ingescand door vrijwilligers. Als symbool voor alle vrijwilligers die hebben meegewerkt, wordt Rita Heijns woensdag op de nationale 'Dag van de vrijwilliger' in het gemeentelijk archief De Tiid in Bolsward in het zonnetje gezet. Zij maakte 19.311 scans.
De Tiid in Bolsward © Earryt Sijens
De gegevens zijn afkomstig uit de bevolkingsregisters van acht van de elf voormalige gemeenten (tot 1984) van Súdwest-Fryslân. Dat zijn Bolsward, Hemelumer Oldeferd en Noordwolde, IJlst, Sneek, Stavoren, Wymbritseradiel, Wûnseradiel en Workum. De bevolkingsregisters van drie andere gemeenten - Baarderadeel, Hinnaarderadeel en Hindeloopen - werden in 2014 al gedigitaliseerd.

Martha Atlantica Oceana

Soms kwamen er bijzondere namen naar voren, zoals bijvoorbeeld Atlantica Oceana. Het project kreeg de naam 'Fan wa bisto ien?' en het heeft in totaal tien maanden in beslag genomen.
Het Rijk besloot vanaf 1850 bevolkingsregisters aan te leggen om zo de loop van de bevolking te kunnen volgen. De oudste registers zijn ingericht voor ieder dorp of wijk en daarbinnen op huisnummer. Na verloop van tijd werden de registers onoverzichtelijk. Vaak werd er rond de tien jaar een nieuw register opgesteld.
Met het toegankelijk maken van de gegevens over inwoners van de gemeente is onderzoek in de archieven laagdrempelig geworden voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Súdwest-Fryslân en over de voorouders.

Ook kostgangers en bedienden

In het gemeentelijk bevolkingsregister werd elke huishouding ingeschreven. Naast namen en geboortedata en -plekken zijn ook adressen, beroepen en kerklidmaatschappen opgenomen. Ook eventuele inwonende familieleden, kostgangers of bedienden werden bij het gezin ingeschreven. Daarmee zijn bevolkingsregisters een waardevolle bron bij tal van onderzoeken.