Verkoudheidsvirus steekt de kop op, maar niet door kou: "Grotendeels een fabeltje"

Iemand die verkouden is © Shutterstock (fizkes)
De temperatuur daalt en het weer wordt grijzer. In deze tijd van het jaar steken verkoudheid en griep vaak de kop op. Volgens huisarts Bart Maats uit Gorredijk heeft dat echter weinig met kou te maken.
Hij ziet de laatste tijd steeds meer gevallen van verkoudheid en griep. "Wij merkten het eerst aan de assistent die zich gisteren ziek meldde. Er waren ook al een paar familieleden die snotterig op een familiegelegenheid kwamen. We zien ook veel patiënten en worden veel gebeld door patiënten die verkouden of grieperig zijn. Het is weer net als vroeger."
Maats zegt dat het typisch is voor deze tijd van het jaar. "We weten dat in deze periode, het najaar en de winter, weer een toename is van virale luchtweginfecties." Dat komt omdat mensen dichterbij elkaar zitten, in volle bussen en volle zalen komen en er minder geventileerd wordt, legt Maats uit.

Kou

Maar: is het waar dat je sneller verkouden wordt als je de kou opzoekt? Niet helemaal, maar wel een beetje, zegt de huisarts. "Het is grotendeels een fabeltje. Je krijgt een virale infectie doordat je daar net op een bepaald moment niet tegen kunt."
Een virus krijg je sneller als de weerstand lager is, legt Maats uit. En daar speelt de kou wel een kleine rol in. "Als het heel koud is, moet je lichaam z'n best doen om je warm te houden. Dus je weerstand kan dan wel een klein beetje lager zijn. Ook werken de slijmvliezen mogelijk iets minder omdat ze minder goed doorbloed zijn."
Strenge vorst © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Toch heeft het slechts een kleine invloed: "Er zijn genoeg mensen die in een t-shirt naar buiten lopen en niet ziek worden, en mensen met een dikke winterjas wel. Veel logica zit er niet in, ga ervan uit dat we allemaal ons deel een keer krijgen en dat dat ons helpt om onze weerstand op te bouwen."
Het draait dus allemaal om de weerstand op het moment van contact met een virus. Door je weerstand op peil te houden kun je zorgen dat een infectie minder snel toeslaat. "Wat je zelf kunt doen, is zorgen dat je gezond en fit bent, voldoende slaapt, goed eet en niet rookt."