Luuk Wouda heeft het fijn op het dichtbevolkte Malta: "Ik was toe aan iets nieuws"

Luuk Wouda © Omrop Fryslân
Luuk Wouda uit Surhuizum woont in een van de dichtstbevolkte landen op aarde: Malta. Hij voelt zich nog steeds Fries, maar is ook helemaal thuis op het Europese eilandje.
Met zelfs in de winter geen echt koude dagen is het weer een fan de redenen dat Luuk het daar nog steeds fijn heeft. Zeven jaar geleden verhuisde hij naar Malta. "Ik was toe aan iets nieuws", zegt hij. "Ik zal lang in dezelfde kringen. Altijd als ik ergens zat, bedacht ik me dat dit al 10 of 15 jaar zo was."
Op een gegeven moment zat hij zonder werk. "Ik dacht: als ik iets wil doen, dan moet dat nu." Hij kon op Malta aan het werk als klantenservicemedewerker bij een online casino. Dat kwam mooi uit: hij had al jaren ervaring met 'customer service'.

Niet zomaar terug

"Ik heb het geprobeerd en het werk ligt mij wel. Eerst was alles hier nieuw, maar na zeven jaar is alles normaler. Ik heb hier nu een vrouw en een kind." De 41-jarige Surhuizumer is op Malta getrouwd met Carina, en had als aandenken aan Fryslân manchetknopen met Friese vlaggen erop op zijn kleding.
Hij voelt zich dus thuis op het eiland, maar merkt ook dat hij nu minder snel op en neer naar Nederland gaat. "Eerst kon ik naar Nederland wanneer ik wilde. Nu heb ik een vrouw en een kind, dus zit ik wat meer vast. Maar dat is ook wel logisch."
Als buitenstaander zijn ze een beetje stoer, maar als je erbij hoort, is iedereen familie en vrienden.
Luuk Wouda over Maltezers
De eilandbewoners zijn volgens Luuk vriendelijk, maar wat meer gesloten dan Friezen. "Je moet ze een beetje leren kennen. Als buitenstaander zijn ze een beetje stoer, maar als je erbij hoort, is iedereen familie en vrienden. Het blijft wel wat oppervlakkig, je komt niet snel bij de mensen thuis. Zij ook niet bij jou. Dat is wel anders in Fryslân."
Ook zijn de mensen minder direct, merkt hij. "De Friezen zijn het type 'ja is ja' en 'nee is nee'. Hier doen ze van alles om het met je eens te zijn, maar ze praten een beetje om het praten."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen van over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er vooralsnog niet te komen, doordat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als het land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Toch denkt hij dat hij nog wel een tijdje daar blijft wonen. "Het is hier vooral veel beton, niet echt frisse natuur. Het loopt wat achter, maar daar moet je je overheen zetten." De mensen zijn wel wat meer ontspannen, het luistert wat minder nauw. "En mensen zeggen sneller 'wij gaan een lekker hapje eten en wat drinken'."

Wat anders

Hij ziet zijn ouders in Fryslân nog regelmatig. "Zij hadden toentertijd wel door dat ik niet altijd lekker in mijn vel zat. Ik kom uit een huishouden van vijf kinderen. Zij waren allemaal al uit huis."
Hij vertelt dat zijn ouders tegen hem zeiden dat hij maar gewoon moest gaan. "En als het niet bevalt, heb je hier altijd een thuis, zeiden ze."
Luuk probeert een of twee keer per jaar terug naar Fryslân te gaan. "Mijn vader en moeder komen ook nog eens twee keer per jaar hier heen, zo zie je elkaar toch nog wel."