Noppert straalt in Qatar: "Ik zit vol energie"

Bondscoach Louis van Gaal en Andries Noppert bij een sessie met sportmedia in Qatar © ANP
Doelman Andries Noppert geniet volop in Qatar. De Jouster staat vrijdag met Oranje tegenover Argentinië in de kwartfinale van het WK. Van spanning heeft hij geen last. "Ik probeer alles op mijn eigen manier te doen, dan gaat het meestal goed."
Dat het een bijzonder verhaal blijft dat de 28-jarige Noppert nu in de basis staat op het WK, beseft hij zelf ook wel. Maar het verandert hem niet, zegt hij in een interview met sportzender ESPN. "Dit is het hoogste podium, maar dat verandert het keeperswerk niet."
Hij bekijkt met de technische staf van Oranje veel beelden, maar dat doet hij bij zijn werkgever sc Heerenveen ook. "Dus dat is ook niet heel anders. Het is maar net welke beelden je wilt zien, en ik bekijk dezelfde zaken die ik bij Heerenveen ook bekijk."
De eerste training na de overwinning op Amerika: Andries Noppert speelt met een camera, Virgil van Dijk kan erom lachen © ANP
De selectie kreeg eerder deze week een vrije dag van bondscoach Louis van Gaal. De spelers en stafleden vulden die dag in met een tocht op een luxe boot. Dat was voor Noppert wel een nieuwe ervaring. "Zoveel luxe! Een boot van dit formaat is voor mij nieuw. Wel mooi om mee te maken, ik kan ervan genieten."
Slapen doe je 's nachts.
Andries Noppert
Op andere dagen moet Noppert zich soms zelf proberen te vermaken. "Vaak hebben we 's middags een paar vrije uurtjes. Sommige jongens slapen dan even, maar ik niet. Ik slaap overdag niet. Ik zit vol met energie en ben niet het type dat kan stilzitten. Ik doe liever andere dingen, een beetje rondlopen. Slapen doe je 's nachts."
Nederland heeft 11 procent kans om wereldkampioen te worden, volgens sportdatabureau Gracenote. Die kans wordt iedere wedstrijd wat groter, maar Oranje hoort volgens Gracenote niet bij de favorieten. Komende vrijdag heeft Nederland 42 procent kans op winst in de kwartfinale, denkt het bureau.
Favoriet voor de wereldtitel is Brazilië met 25 procent. Daarna komen Argentinië (20 procent) en Portugal (13 procent). Kroatië heeft met 5 procent de kleinste kans, volgens de data.
In Fryslân is Noppert bekend, maar in steeds meer landen maken ze nu kennis met de lange doelman. Zelf gaat hij er op zijn manier mee om: leven van wedstrijd naar wedstrijd.
Het mooiste moment is daarom voor hem ook de laatste wedstrijd, die tegen Amerika. Toen was Noppert in de eerste minuten meteen belangrijk, met een knappe redding op een schot van Christian Pulisic. "De eerste bal is voor een keeper altijd belangrijk. Als je je pakt, ongeacht hoe makkelijk of moeilijk, voel je direct dat je lekker in de wedstrijd zit."

'Niet bang voor Messi'

Nu wacht vrijdag Argentinië in de kwartfinale. Dat betekent een confrontatie met onder andere Lionel Messi, een van de beste voetballers ter wereld. Noppert is echter niet bang voor de kleine balkunstenaar en zijn ploeggenoten.
"Er zal op een bepaald moment wel spanning komen. Je moet ook spanning hebben, anders kun je net zo goed ophouden. Maar nerveus? Dat niet", zegt Noppert tijdens een persmoment.
Voetballen in de eerste divisie of een wedstrijd op het hoogste podium van het voetbal; Noppert wordt er niet anders van en dat valt goed bij zijn teamgenoten bij Oranje. "Dat is voor mij het belangrijkste. Ik doe het op mijn manier. Dit is wel een andere wereld, maar daardoor zal ik me niet anders gedragen."
De wedstrijd tegen Argentinië begint vrijdag om 20.00 uur. De inzet is een plek in de halve finale van het WK voetbal.