Plan voor autoluw Sneek verdeelt ondernemers: "We zijn Amsterdam niet!"

Ondernemers praten met gemeentemedewerkers over hun zorgen © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Tussen 12.00 en 18.00 uur bijna geen auto's meer in de binnenstad van Sneek. Dat plan wil de gemeente Súdwest-Fryslân nu uitwerken.
In oktober 2023 komt er een proef, zegt wethouder Michel Rietman: "Dat is bewust na de Sneekweek. Het geeft ons de ruimte om voorbereidingen te treffen. We zetten niet zomaar het centrum op slot, er moeten bijvoorbeeld borden en camera's komen om het te controleren."
Impressies van een autoluw Sneek © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Het autoluw maken van Friese binnensteden verloopt moeizaam. In Heereveen wordt erover gepraat, ook in Wolvega en Drachten klinken zulke geluiden.
"Het heeft natuurlijk impact op de manier van handelen", zegt de wethouder. "Je hebt een bepaald gedrag, je rijdt op de automatische piloot door de binnenstad van Sneek. Je moet dus toe naar gedragsverandering."
"Daarnaast is iedereen toch bezorgd wat het betekent. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de ondernemer. Bezoekers parkeren nu voor de deur, komen die straks dan wel in mijn winkel? Daarom is het goed om iedereen te betrekken bij deze pilot, zodat we dat mee kunnen nemen in de voorbereidingen."

Ondernemers verdeeld

Die zorgen komen ook goed naar voren op de informatieavond voor ondernemers: "Ik maak mij wel zorgen over het voortbestaan van mijn winkel", zegt Jan Gert de Vries. Hij is eigenaar van een tassenwinkel.
"Op dit moment maken wij veel gebruik van het laden en lossen. In ons bedrijfsmodel redden wij het niet altijd om buiten de autoluwe tijden aan te vullen. Als wij niet in staat zijn om de klant van spullen te voorzien, wordt het lastig."
Je moet van een binnenstad ook geen spookstad maken.
Ondernemer Jan Gert de Vries
"We zijn geen Amsterdam", zegt sigarenboer Sjoerd Hettinga. "Daar weten mensen dat ze tien minuten moeten lopen om in het centrum te komen. Ze vergelijken ons steeds met Groningen. Daar wonen 200.000 mensen. Dat is zeven keer zoveel mensen als bij ons. Dit plan is funest voor de winkeliers."
"Dat een stad autoluw moet worden, snap ik wel", zegt De Vries, "maar je moet van een binnenstad ook geen spookstad maken. Ik heb zelf weinig steden kunnen ontdekken waar het echt een succes is geworden. Ik vraag me af of een provinciestad zoals Sneek hierbij gebaat is."

'Hoe minder auto's, hoe beter'

Op de informatieavond overheersen de zorgen. Toch zijn er ook positieve geluiden: "Wij zijn er als ondernemers erg blij mee", aldus Sibold Jellema, van de vereniging Ondernemend Sneek. "Het is goed dat we eerst een pilot uitvoeren. Daar kunnen wij uit opmaken wat voor effect het heeft." Volgens Jellema is het wel een utopie om iedereen achter het idee te krijgen.
Het maakt de stad een stuk aantrekkelijker.
Ondernemer Eric Hubers
"Hoe minder auto's hoe beter, wat mij betreft", zegt horecaondernemer Eric Hubers, "Dat maakt de stad een stuk aantrekkelijker. Het zorgt voor een stukje duurzaamheid, een stukje groen en extra veiligheid."
"Voor de mensen die er zitten is het een last. Denk aan bevoorrading of mensen die niet goed ter been zijn. Dat zijn nu nog vraagtekens."
Het zal voor de gemeente waarschijnlijk een flinke klus worden om iedereen mee te krijgen. Na de proef in oktober 2023 worden de resultaten geëvalueerd. Daarna wordt er pas een definitief besluit gemaakt.