Dit is wat Fryslân in 2022 opzocht op Google

© Orange Pictures / Omrop Fryslân
De oorlog in Oekraïne beheerste in 2022 het nieuws en dat is ook goed terug te zien in termen waarnaar veel is gezocht op Google. 'Oekraïne' staat namelijk op één bij de 'top trending zoektermen' van onze provincie.
Trending betekent dat er meer is gezocht op een bepaalde term dan in het jaar daarvoor. Het is dus niet per se het meest opgezochte onderwerp van 2022.

Piet Paulusma

In de Friese lijst staat streamingsdienst Viaplay op de tweede plaats. Bij Viaplay kun je films, series en sport bekijken. Sinds begin dit jaar is onder andere de Formule 1 daar live te zien.
Op de derde plaats komen we Piet Paulusma tegen. De weerman overleed in maart van dit jaar. Paulusma staat ook in de top 10 van de provincie Groningen.

De volledige top 10 van Fryslân

Plaats Wat Fryslân googelde Landelijk
1. Oekraïne Oekraïne
2. Viaplay Jeroen Rietbergen
3. Piet Paulusma Viaplay
4. Jeroen Rietbergen Ali B
5. Programma Olympische Spelen Testen voor toegang
6. Pathé Leeuwarden Jeffrey Dahmer
7. Olympische Spelen Wordle
8. Jeffrey Dahmer Queen Elizabeth
9. Queen Elizabeth HBO Max
10. Ali B Quarantaine regels
Het nieuws lijkt grote invloed te hebben op de trending zoektermen. Zo hebben twee termen in de Friese top 10 te maken met de misstanden bij The Voice of Holland (Jeroen Rietbergen en Ali B). Ook Queen Elizabeth, de Engelse vorstin die dit jaar overleed, staat op de lijst.
Verder hebben Friezen waarschijnlijk massaal voor de televisie gezeten voor de Olympische winterspelen in Beijing. Zowel 'Programma Olympische Spelen' als 'Olympische Spelen' staan in de top 10.
Ook de bioscoop was populair bij Friezen, afgaande op de hoge klassering van 'Pathé Leeuwarden'. Die ging eind vorig jaar open.
In 2021 bestond de top drie uit 'Peter R. de Vries', 'EK 2021' en 'Sneeuwradar'.