KAART: Bijna alle opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen in Fryslân zitten vol

Oekraïners in Friesland die de onafhankelijkheidsdag vierden en dankbaar zijn voor de opvang © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De provincie Fryslân vangt op dit moment zo'n 2400 Oekraïense vluchtelingen op. Daarmee wordt nagenoeg de volledige capaciteit van alle gemeentelijke opvangplaatsen gebruikt.
De bedoeling is dat er begin komend jaar 3100 opvangplaatsen zijn. Dat zijn er dan 1100 meer ten opzichte van afgelopen zomer. Bij het aantal opvangplaatsen worden initiatieven van particulieren, die op eigen gelegenheid Oekraïners in huis opvangen, niet meegerekend.
Omdat de oorlog niet voorbij is en er elke dag per saldo zo'n tien vluchtelingen bij komen, gaat de zoektocht naar nieuwe opvangplaatsen door. In Fryslân komen er elke dag gemiddeld tien opvangplaatsen bij. "We lopen wat dat betreft dus in de pas", zegt woordvoerder Derk Moor van de Veiligheidsregio.
In sommige gevallen hebben gemeenten op papier nog een paar lege plekken, maar dat betekent niet dat die plekken nog daadwerkelijk beschikbaar zijn. Als er bijvoorbeeld een gezin van drie mensen in een kamer voor maximaal vier personen zit, is dat op papier een lege plek. Maar die wordt dus niet ingevuld.
Met de 3100 plaatsen die er in het eerste kwartaal van 2023 zijn, hoopt de Veiligheidsregio te voldoen aan de vraag. "Maar als er meer nodig is, dan horen we dat vanuit de landelijke overheid en dan gaan we daarmee aan de slag."
Waar de extra plaatsen gaan komen, is niet bekend. Wel is het aantal opvangplaatsen per gemeente relatief aan het aantal inwoners ervan.