Leerlingen Friese Poort maken zoutloze lunch voor nierpatiënt

Ilja Vermunt is nierpatiënt © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Zout moet zo snel mogelijk uit ons eten vandaan, zegt de Nierstichting. Samen met de Friese Poort verzorgde de stichting dinsdag een zoutloze lunch op de Slotplaats in Bakkeveen.
Het leven van Ilja Vermunt veranderde compleet toen hij nierpatiënt werd. Hij schuift een stoel aan een lange tafel. Om hem heen zitten zo'n twintig mensen te wachten op de lunch. Ilja kreeg in mei te horen dat hij nierpatiënt was. Hij heeft de ziekte van Berger waardoor zijn nieren steeds minder worden.
Hij moet er goed op letten als hij zout eet. "Dat went eigenlijk nooit en het zout uit de keuken laten, is een uitdaging. Ik was altijd behoorlijk makkelijk met koken en maakte snel eten klaar. Dat is nu anders want je moet goed letten op alles wat je binnenkrijgt", vertelt hij.
"Twee weken geleden lag ik op de intensive care en moest ik plotseling aan mijn buik geopereerd worden. Het leven is compleet anders."
Op dinsdag is er in De Slotplaats een lunch voor zo'n twintig gasten. Die worden bijgepraat over de gevolgen van nierschade. Op het menu staan allemaal gerechten zonder zout. "Mensen eten gemiddeld acht gram zout per dag", zegt Beatrix van Hijum van de Nierstichting.
Ze strijden al jaren voor een zoutearm dieet. De nieren zorgen ervoor dat de afvalstoffen uit het bloed worden gehaald. Te veel beschadigt de nieren. "Het tast de nieren aan en zorgt voor een hoge bloeddruk. De nieren kunnen de afvalstoffen niet meer uit het bloed halen en je wordt langzaamaan vergiftigd. Een mens heeft normaliter twee nieren, waarvan eentje het voor 30 procent moet doen. We hebben dus veel marge maar zodra die weg is, gaat het snel. Dat zien we aan het verhaal van Ilja."
De lunch op de Slotplaats in Bakkeveen © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De leerlingen van de koksopleiding van de Friese Poort worden onderwezen in het eten koken zonder zout. Toch zit het wel in veel eten verwerkt. "Je moet in de winkel de pakjes vergelijken", zegt docent Gerard Voskuilen.
"Het ene product heeft meer zout dan het andere. Daarnaast kun je zelf ook heerlijk zoutarm koken. Wij doen dat door bijvoorbeeld kruiden of specerijen te gebruiken. Je krijgt zo een menu op tafel dat niet alleen lekker is, maar ook nog eens hartstikke gezond. Dat proberen we de leerlingen mee te geven."
Leerlingen van de Friese Poort © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Voor Ilja breekt de komende periode een spannende tijd aan. Hij kijkt echter positief naar de toekomst. "Als ik een nieuwe nier krijg, kan ik weer meedraaien in de maatschappij. Ik kan niet wachten om weer aan het werk te gaan. Hopelijk kan dat in de toekomst."