Bezwaren tegen locatie flexwoningen bij A7 in Joure

De plaats waar gemeente De Fryske Marren flexwoningen wil neerzetten en de buurt een groen plan voor heeft gemaakt. © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Om aan de grote behoefte aan flexwoningen te voldoen, zet de gemeente De Fryske Marren in op 150 van die woningen bij Joure, op de plek waar eerst de rotonde in de snelwegen A7 en A6 lag.
Omwonenden hebben er echter bezwaar tegen, want op die plek hebben ze plannen gemaakt voor een 'groene long'.
Nadat de snelweg werd verlegd, maakte een aantal inwoners van Joure hun groene plan. "De bedoeling is dat het een vervolg wordt op het Rozenbos en dat het langzamerhand overgaat van bos naar een wat opener landschap, legt planmaker Siska Vierstra uit. "En dat daar libellevijvers, paden en een hondenuitlaatplaats komen, zodat het een mooie, groene zone wordt. En dat het aansluit op allemaal groene zones die we verderop hebben."
De plattegrond van de groene long © Omrop Fryslân
Maar toen kwam de gemeente De Fryske Marren ineens met haar plan voor 150 flexwoningen op dezelfde plek. "Dat overviel ons", zegt mede-plannenmaker Esther Beneker. "We hadden een paar jaar geleden al aangekondigd dat we met plannen zouden komen. Dus dit kwam onverwacht."
De plannen hebben ze toegelicht in een flyer die in de buurt verspreid is en op veel steun van de bewoners kan rekenen. Ze kregen een paar honderd positieve reacties voor het groene plan. "Als dat hier wordt gemaakt, dan betekent dat heel wat voor onze leefomgeving", zegt buurtbewoner Piet Plantinga.
"En het is een groot verschil of we hier een mooie, groene zone krijgen, waar je gebruik van kan maken als bewoner of dat hier een rij van 150 huizen komt."
Bezwaren tegen locatie flexwoningen bij A7 in Joure
Woensdagavond maken de initiatiefnemers bezwaar bij de gemeenteraad tegen het flexwoningplan. Ze zullen de gemeente vragen om met een nieuw en goed onderbouwd plan te komen waar draagvlak voor is. En bijvoorbeeld verspreid over tientallen dorpen, want de initiatiefnemers zijn helemaal niet tegen flexwoningen.
Volgens de gemeente is deze plek juist heel geschikt voor flexwoningen omdat de gemeente eigenaar is van de grond en ze daarom snel kunnen bouwen om iets aan het woningtekort te doen.