Sportclub Heerenveen verliest van Belgische topclub KRC Genk: 3-1

Doelpuntenmaker Antoine Colassin eerder dit seizoen © Orange Pictures
Sportclub Heerenveen heeft de oefenwedstrijd tegen de Belgische koploper KRC Genk met 3-1 verloren. Het enige doelpunt van sc Heerenveen kwam van de voet van Anderlecht-huurling Antoine Colassin.
Trainer Kees van Wonderen was na afloop blij met het feit dat ze tegen een topclub uit de Belgische competitie hebben gevoetbald. "Dat hebben we ook geleerd van de afgelopen voorbereiding. Zo nu en dan moet je tegen een sterkere tegenstander spelen om wat meer van jezelf te vragen. De eerste helft vond ik gelijkwaardig, de tweede helft was het verschil groter."

1-1 bij rust

Na 28 minuten zette Colassin Heerenveen op voorsprong. Vanaf de linkerkant trok de Belgische aanvaller naar binnen en schoot de bal met een laag schot achter keeper Maarten Vandevoordt.
Nog in de eerste helft kwam Genk op gelijke hoogte via Mbwana Samatta. Aanvoerder Bryan Heynen bracht de Tanzaniaan met een hakballetje in stelling en de spits schoof de bal achter de kansloze Heerenveenkeeper Xavier Mous.
Vlak voor rust kon Alex Timossi Heerenveen opnieuw op voorsprong zetten, maar de Zweedse aanvaller kreeg de bal niet tegen de touwen.
Opstelling sc Heerenveen in de eerste helft: Mous, Van Ewijk, Van Beek, Van der Veldt, Kaib, Haye, Halilovic, Timossi, Al Hajj, Colassin en Van Hooijdonk.
Opstelling tweede helft: Bekkema, Van Aken, Van Ottele, Van der Plaat, Nunumete, Olsson, Tahiri (75. Witteveen), Woudstra, Van Amersfoort (75. Van 't Loo) en Sarr (75. Ismaïl).
Pawel Bochniewicz, Timo Zaal en Mats Köhlert waren ziek.
Na een uur voetbal kreeg de nieuwste aanwinst van Heerenveen, Pelle van Amersfoort, een grote mogelijkheid, maar doelman Vic Chambaere bracht redding. Van Wonderen was na afloop positief over de middenvelder die is overkomen van het Poolse Cracovia.
"Pelle heeft iets wat wij nog niet hadden: hij brengt diepgang vanaf het middenveld, hij komt veel voor de goal en hij oogt fit. Al mist hij natuurlijk wel wat ritme, maar dat is logisch want dit was zijn eerste wedstrijd in een half jaar."

Genk maakt het verschil

In de 66e minuut kwam Genk aan de leiding. Mika Godts knalde de bal op Jan Bekkema en de rebound werd benut door Nicolás Castro. In de 80e minuut kregen de Belgen een strafschop na een handsbal van Joost van Aken. Paul Onuachu schoot hard raak en bepaalde de eindstand op 3-1.
Sc Heerenveen speelt dit jaar nog twee oefenwedstrijden. Op 14 december speelt de ploeg van Kees van Wonderen tegen het Belgische AA Gent en een week later nemen ze het op tegen eredivisionist Excelsior.
Heerenveen is van 9 tot en met 15 december op trainingskamp in Valencia. Op 7 januari staat de eerste competitiewedstrijd weer op het programma. De tegenstander is dan RKC Waalwijk.