Zorgautoriteit kritisch over sluiting kinderhartcentrum: "Risicovol voor zorg in de regio"

Petitie voor het kinderhartcentrum van het UMCG © Omrop Fryslân
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is erg kritisch over het kabinetsbesluit om de gespecialiseerde hartzorg voor kinderen weg te halen uit het UMCG in Groningen. Oud-minister Hugo de Jonge wilde de kinderhartzorg concentreren in Rotterdam en Utrecht.
De autoriteit voorziet dat hartpatiënten in het Noorden bij spoedsituaties risico's lopen als de hartspecialisatie uit het UMCG verdwijnt. Daarnaast is het Groninger ziekenhuis de enige plek waar ernstig zieke kinderen zorg op een intensive care kunnen krijgen.
Zonder hartzorgexpertise verdwijnt automatisch de volwaardige acute zorg in het Noorden, zegt de toezichthouder. "Het kan leiden tot een sluiting van de kinder-intensive-careafdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg."

Grote gevolgen

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid neemt begin 2023 een definitief besluit over de concentratie van kinderhartzorg. Volgens de NZa heeft sluiting "grote en onomkeerbare gevolgen" voor de getroffen ziekenhuizen. Zowel artsen als patiënten moeten dan langer reizen. "Patiënten met een aangeboren hartafwijking moeten altijd kunnen rekenen op goede en toegankelijke zorg."
Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze maand in gesprek gaat met patiënten, de zorg en andere betrokkenen. Hij noemt ook dat er sinds 1993 nog veel meer rapporten met adviezen over dit onderwerp zijn verschenen. Het is "een discussie die al zo'n drie decennia loopt", aldus de minister.