Foppe de Haan geeft energiecompensatie aan VV Akkrum: "Sport moet doorgaan"

Foppe de Haan © Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
Foppe de Haan heeft zijn energiecompensatie aan voetbalclub VV Akkrum gegeven. Daarmee sluit de Heerenveen-icoon zich aan bij een serie voetballers zoals Robin van Persie, Frank de Boer en Theo Janssen.
Sommige sportclubs hebben het zwaar door de hoge gasprijzen. Volgens het programma Even Tot Hier van BNNVARA is de compensatie van het Rijk onvoldoende. Dus schakelden de programmamakers prominenten in om de amateurclubs te steunen.
"Ik vond het wel een ludieke actie van de heren op televisie", zegt De Haan. "Ik ben hier bij VV Akkrum gekomen als gymnastiekleerkracht toen ik nog jong was. Hier ben ik ook begonnen als trainer. Als een club het dan verdient, is dat voor mij VV Akkrum."
Foppe de Haan bij de voetbalvereniging van Akkrum
De Haan hoorde zelf dat de club wel wat steun kon gebruiken. "Mijn buurvrouw is penningmeester van deze club. Ze zei dat het wel wat lastig is. De club betekent veel in het dorp en heeft een belangrijke functie. Die moet doorgaan."
Het Heerenveen-icoon werd benaderd door de redactie van Even Tot Hier. "Ik ben er al eens eerder geweest, dus ze kennen mij wel. Ik kreeg een whatsappje of ik mee wilde werken. Ik kreeg een tekst, die heb ik iets aangepast. Bij de wedstrijd van mijn kleinzoon in Langezwaag heb ik een vrouw gevraagd of zij het wel wilde filmen. Dat was mooi!"
Voorzitter Egbert Rorije van VV Akkrum © Omrop Fryslân, Casper Slotboom

Blij

Voorzitter Egbert Rorije van de voetbalvereniging vond het mooi om te horen dat De Haan zijn steun wilde geven. "We verbruiken qua gas al zo'n zeven- à achtduizend euro per jaar extra door de hogere prijzen. We zijn dan ook blij met de bijdrage van Foppe, want alle beetjes helpen."
De club heeft nog wel wat geld in kas. "Onze penningmeester, de buurvrouw van Foppe, is een goede penningmeester. Dus we hebben wel wat geld op de bank staan en kunnen nog steeds de dingen doen die we willen doen. Maar we willen graag de jongeren houden. Dan hoop je dat ze blijven sporten."
De kleding wordt ook verkocht in de kantine © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
En dat is soms lastig. Bij het innen van de contributie van oktober bleek dat sommige ouders die niet zo maar konden betalen. "Er zijn trajecten gestart met Stichting Leergeld, dus daar wachten we nu nog op. We hebben er begrip voor en wij doen dat natuurlijk in goed vertrouwen."
De club wil graag helpen waar dat kan. "De penningmeester is nu ook beschikbaar als vertrouwenspersoon. Wij hebben hier de wereld aan voetbalschoenen en -sokken staan. De kinderen, die groeien als kool, kunnen daar gebruik van maken."
Sport moet zo goed mogelijk doorgaan, juist als het moeilijk is.
Foppe de Haan
De Haan vindt de actie een goed statement naar de politiek. "Ze moeten in Den Haag goed in de gaten hebben dat die amateurclubs het door de omstandigheden verrekte moeilijk hebben. Sport is verrekte belangrijk. Om je ding te doen, om te bewegen. Het moet zo goed mogelijk doorgaan, juist in een tijd waarin het zo moeilijk is. Als ik naar mezelf kijk, vind ik het een ingewikkelde tijd. Als je dan lekker kunt sporten, is dat belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid."