40 procent meer huishoudens bij Friese Voedselbanken sinds begin dit jaar

Voedselbank Leeuwarden © Omrop Fryslân
Er zijn momenteel 1.945 huishoudens in Fryslân die gebruik maken van de Voedselbank, dat zijn er 500 meer dan begin dit jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Omrop Fryslân bij de Friese Voedselbanken.
Van de 18 voedselbanken heeft Leeuwarden de meeste nieuwe aanmeldingen, met 123 extra huishoudens. In Achtkarspelen, een vrij kleine voedselbank, zijn er nu drie keer zoveel huishoudens dan begin 2022.
Volgens voorzitter Engbert van Esch heeft de toename in die gemeente drie oorzaken. In Achtkarspelen zijn ze actief bezig met signalering en verwijzing van nieuwe klanten en er is een landelijke verlaging van de aanmeldingscriteria. Bovendien is er natuurlijk het probleem van de toenemende inflatie en energielasten.
Kijk hieronder hoeveel huishoudens in jouw gemeente gebruik maken van de Voedselbank
Gea Wielinga, voorzitter van de Friese Voedselbanken, geeft aan dat ze de toename nog wel aankunnen. "De voedselbanken krijgen nog veel donaties van kerken. Winkelacties lopen nog goed en de samenwerking met gemeenten is goed. Vrijwilligers zijn er ook nog genoeg. Kortom, de voedselbanken kunnen de stijging nog wel aan."