Harry Oosterman van Gebiedscommissie Wolf heeft goed gevoel over bezoek minister

Harry Oosterman © Omrop Fryslân
Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof heeft ook na een werkbezoek aan Drenthe nog geen oplossing voor het wolvenprobleem. Toch kijkt Harry Oosterman van de Gebiedscommissie Wolf niet ontevreden terug op het bezoek.
Volgens Oosterman geeft de minister inmiddels toe dat er echt wel sprake is van een probleem. "Ik begrijp de angst van veehouders heel goed. Je moet er niet aan denken dat je 's ochtends bij je dieren komt en een aantal is door de wolf verwond of gedood. Dat is vreselijk", twitterde se.
Dat betekent echter niet dat ze van Nederland een wolvenvrij land wil maken. "We zijn een klein land waar wolf, mens en gehouden dieren dicht op elkaar leven. Ik wil manieren vinden om samen te leven met de wolf, nu en in de toekomst."

"Beschermde status duurt nog jaren"

Oosterman kon daar wel mee leven. "Als je naar een andere beschermde status van de wolf wilt, ben je nog jaren bezig. En dan nog zal de wolf er wel zijn, dus we kunnen ze wel wegsturen, maar ze komen over de grens natuurlijk weer terug."
Oosterman zou veel liever in willen zetten op het steunen van de houders van het vee. "In de praktijk zien we dat het zetten, het verzetten en het in orde houden van de rasters veel tijd en mankracht vergen en als het niet een hele grote, winstgevende business is, dan worden de kosten zo hoog dat het niet meer uit kan."

"Compenseer de gevolgen"

De gevolgen van het accepteren van de wolf in Nederland zouden gecompenseerd moeten worden, vindt Oosterman. Volgens hem leek de minister ook wel gevoelig voor dat argument.
Verder moet er nog wel veel geleerd worden over de wolf, vindt Oosterman. "We moeten nog veel uitvinden over hoe we ermee om moeten gaan. We kunnen veel leren van Duitsland en andere landen, maar we zijn een klein land met beperkte mogelijkheden, dus we moeten ons daarop aanpassen. Op dit moment hebben we niet veel andere mogelijkheden dan het vee beschermen met rasters."