Kerstopera in vroegere melkfabriek, het kan in Langelille

Oefenen in de fabriek © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Tijdens de kerst wordt de vroegere melkfabriek van Langelille het toneel voor 'Madam Scrooge', een bewerking van Dickens' klassieker 'A Christmas Carol' door Opera Spanga. Zij zijn bekend van de zomeropera's in de grote tent in de wei bij Spangea.
Nu staat het gezelschap voor de volgende uitdaging: optreden in een melkfabriek. Dat is al heel wat anders, en dan geeft Opera Spanga ook nog een eigen draai aan het verhaal. Zo is Scrooge een vrouw.
"Het is een echte bitch, dat is niet nieuw, maar deze keer is ze echt heel gemeen", zegt Corina van Eijk, die het stuk heeft geregisseerd. Vorig jaar zou deze opera al opgevoerd worden, maar door de lockdown ging dat niet door. Daardoor hebben ze het stuk nog verder kunnen uitdiepen.
Opera in de melkfabriek
Er past geen groot orkest in de fabriek. Zelfs dirigent Tjalling Wijnstra staat in de coulissen. Hij heeft ook de muziek geschreven. Het libretto, de tekst, is geschreven door Irma Achten. "Ik las de tekst en ik dacht: we gaan beginnen, ik hoor muziek", vertelt Wijnstra. "Sowieso stond Scrooge op mijn lijstje, het is zo'n universeel verhaal, van alle tijden."
Dirigent Tjalling Wijnstra in de coulissen © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
De repetities worden no nog door een repetitor op piano begeleid, maar straks komt er een klein orkest met cello, accordeon en een klarinet. "Het is echt een kameropera, waar de accordeon het orkestrale neerzet", zegt Wijnstra. "Daardoor wordt het intiem, er zijn ook niet veel zangers." Hij mist hier het grote orkest ook niet.
Met een klein ensemble wordt het een intieme voorstelling © Opera Spanga, Dinand van der Wal
Voor de zangers is het ook anders dan ze gewend zijn, in de oude melkfabriek zonder verwarming. Wessel Wirken zit in het ensemble. "Het heeft zijn eigen uitdaging, met de temperatuur hier in de winter." Toch is hij erg blij met het eindresultaat. "We maken hier een mooi theater en dat is erg bijzonder."
Regisseur Van Eijk hoopt dat de toeschouwers met een goed gevoel naar huis gaan. "Het is een bittere komedie, je kijkt naar je eigen onhebbelijkheden, die hebben we allemaal. En dat is dan mooi om mee naar huis te nemen voor de Kerst."
Madam Scrooge van Opera Spanga gaat op 17 december in première en speelt tot en met 8 januari in de oude melkfabriek in Langelille.