Amper animo voor warmtekamers Leger des Heils in Fryslân

De 'warmtekamer' in de Klomp © Omrop Fryslan
Het is nog niet erg druk bij de warmtekamers van het Leger des Heils in de provincie. In onder andere Leeuwarden, Sneek, Drachten en Dokkum heeft het Leger ruimtes opengesteld voor mensen die wel warm willen zitten.
Mensen die thuis de kachel uit hebben omdat de rekening anders te hoog wordt, kunnen daar terecht. Bij de locatie van het Leger des Heils in de Leeuwarder buurt Bilgaard zijn de stoelen leeg. Vrijwilliger Tineke Oost heeft er niet direct een verklaring voor: "Misschien is het schaamte. Mensen die zien dat je hier naar binnenloopt en dan weten dat jij het moeilijk hebt."
Toch denkt ze dat de behoefte er wel is. Dat ziet ze aan hoe druk het is in de kledingwinkel die daar ook is. "Dan is de drempel lager. We zien dan ook dat mensen blijven hangen en toch ook een bakje koffie drinken."
Nog niet druk bij de warmtekamers
"Het is wel wat gek, dat het niet veel drukker is", zegt Leger des Heils-medewerker Menno de Boer. Landelijk doet hij de publiciteit voor de warmtekamers. "We zien bijvoorbeeld dat het in Den Helder heel druk is, maar dat er in Fryslân amper meer mensen komen." Alleen in Dokkum is het wat drukker, zegt De boer. "Friezen klagen misschien ook minder snel, of het is toch schaamte."

"Eerst een extra trui aan"

Dat denkt ook één van de vrijwilligers van het Leeuwarder netwerkcentrum De Klomp, ook een warmtekamer. "Veel mensen doen eerst thuis een trui extra aan. Of even onder een deken op de bank."
Toch hebben ze het in De Klomp al een tijdje drukker. "We zien dat al een tijdje dat er meer mensen komen. Dat is niet van de laatste weken", zegt Nathan Oosterhuis. "Ik weet niet hoe dat kan. Ik zie ook niet echt dat er veel reclame voor gemaakt is. Het kan dus ook onbekendheid zijn."
Onbekend of niet, de warmtekamers zijn open voor iedereen die er gebruik van wil maken. "Iedereen is welkom", zegt Tineke Oost. "De deur staat open en je kunt hier mooi even zitten." Dat geldt ook voor netwerkcentrum De Klomp. "Kom gewoon, er is plaats voor iedereen."