'Sneldichters' in treinen en bussen Arriva voor sinterklaasgedichten

Dichter Dirk werkt aan een gedicht © Omrop Fryslân, Nynke Tuinstra
In de treinen en bussen van Arriva kon je op maandag 'sneldichters' tegenkomen. Die konden nog mooi helpen met de gedichten voor sinterklaasavond.
"Wij vinden het zo nu en dan leuk om onze reizigers op een ludieke manier te verrassen. Het is pakjesavond, dus daarom hebben we een Friese sneldichter ingeschakeld om mooie last minute gedichten voor mensen te maken", zo vertelt Jacoba Hoeksma, woordvoerder van Arriva.
Dichten in de trein
Eén van die dichters was Dirk, die eerst in de trein van Leeuwarden naar Sneek mensen aan gedichten hielp. Na een klein gesprek kwam er een volledig gedicht op papier.
Foar mem,
Hjoed sit ik yn 'e trein en wol ik dy wat sizze.
Ik genietsje yn it nije hûs, om der te wêzen.
Wat bist soms sa leaf, sa ien as dy mis ik nea.
Ik hoopje op in moaie dei, dêr tegearre mei dy.
In knuffel en in tút, dan is it ferhaaltsje út.
Maar Dirk heeft ook tips voor het schrijven van een goed gedicht. Natuurlijk zijn rijmwoorden nodig en dat kan al heel simpel door 'do', 'jo', 'ko' of 'no' te gebruiken, maar volgens Dirk is het het belangrijkst dat je je hart gebruikt.
"Het denken wat aan de kant zetten. Eerste dingen die binnenkomen meteen opschrijven. Echt vanuit je hart. De pen moet op je schrijfblok zijn. En je moet van gedichten houden en het omarmen. Zo kun je jezelf expressie geven", zegt hij.

'Praat mar Frysk'

Dirk en nog een collega hebben verschillende bussen en treinen aan gepakt en Arriva is heel tevreden, zo vertelt Jacoba. "De reacties zijn heel erg mooi. Mensen zijn echt verrast."
Naast het feit dat ze van een ludieke actie op zijn tijd houden, vinden ze het ook belangrijk om het Fries zoveel mogelijk te steunen. "Wij vervoeren allemaal reizigers die waarschijnlijk ook veel in Fryslân wonen en werken. De Friese taal hoort echt bij ons. Sinds 2014 steunen we bijvoorbeeld ook de campagne 'Praat mar Frysk'."