Sinterklaas heeft veel stress en schakelt hulp in van bedrijf uit Kollumerzwaag

Jilt Nicolai, Sinteklaas en Pieter van der Wijk © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het is dit jaar weer ontzettend druk voor Sinterklaas. Hij moet elk jaar steeds meer pakjes rondbrengen en is over veel piten de baas. De Sint heeft deze dagen veel last van stress. Hij schakelt daarom de hulp in van een bedrijf uit Kollumerzwaag.
"Kom maar verder, hoor, maar ik ben nog wel met een Hulpsinterklaas bezig", zegt Jilt Nicolai terwijl hij bij een baard opplakt bij een Sinterklaas. Hij werkt vanuit een schuur in Kollumerzwaag, die in de winter wordt omgetoverd tot 'Sinterklaashuis'. De sc,huur ligt vol met pakjes, inpakpapier, pietenpakjes en Sinterklaaskleding.
"Sinterklaas heeft ons gevraagd of wij hem willen helpen met het aansturen van de pieten. Het wordt steeds drukker voor de Sint en dus stonden we klaar om hem te helpen. Maar we kwamen er al snel achter dat Sint zijn schema helemaal vol zit en hij dus zelf ook met zijn handen in het haar zit. We hebben dus bedacht om meerdere hulpsinterklazen te vragen."
Nicolai stopt even net praten om naar een kledingrek met ongeveer vijftien mantels te lopen. Op een plank boven het rek liggen verschillende mijters. "Als de Sint dan een paar handen extra nodig heeft, kan hij ons altijd bellen. Wij huren dan acteurs in die voor Sinterklaas spelen."
Drukte bij de sinterklazencentrale
In een hoekje aan de andere kant van de schuur is mede-eigenaar Pieter van der Wijk van het bedrijf bezig met het optuigen van één van de pieten. "Ik vind het geweldig om de Sint te kunnen helpen", zegt Van der Wijk. "Toen ik klein was, had ik natuurlijk dat échte Sinterklaasgevoel dat alle kinderen hebben. Dat gevoel heb ik nu weer."
Het bedrijf heeft inmiddels 30 acteurs in dienst die bij bedrijven, scholen en op straat voor Sinterklaas of piet spelen. Dit jaar waren er zo'n 200 boekingen in Fryslân, Drenthe en Groningen.

De Sint houdt toezicht

Maar zij mogen niet zomaar voor Sinterklaas spelen. De goedheiligman houdt zelf toezicht en ook vandaag even langs. "Ik wil zelf in de gaten houden dat alles goed verloopt", zegt Sinterklaas, terwijl hij de verklede Sinterklaas van Nicolai bekijkt.
"De mijter moet wat rechter Jilt", wijst Sint zijn kompaan aan. "Ik ben heel blij met de hulp van Jilt en Pieter. Op die manier kan ik zelf rustig aan doen. Ik word een dagje ouder en kan een beetje rust wel waarderen."