Tim Noordman vond bij Extinction Rebellion zijn strijdtoneel: "Er is weinig tijd"

Tim Noordman sloot zich aan bij Extinction Rebellion © Tim Noordman
Met het klimmen der jaren, groeiden Tim Noordmans zorgen over de kilmaatcrisis mee. De in Bakkeveen geboren activist slaakte een hartenkreet onder de vlag van Extinction Rebellion. "Hier werd ik strijdbaar en vond ik troost."
Het was in de coronacrisis toen Noordman (34) zijn ideeën vervlocht met daadkracht. Altijd al was hij begaan met het lot van dier en natuur, maar de actievoerder in hem was nog niet wakker geschud. Dat gebeurde later, mede door de aandacht in de media en de verkiezingen. De schellen vielen hem van de ogen, met als gevolg dat hij zich aansloot bij Extinction Rebellion, een groep die zich verzet tegen de klimaatverandering.

Verbreden van snelweg

"Ik zag een optocht van hen over de Neude in Utrecht, de stad waar ik tot voor kort woonde. Toen dacht ik: dat is misschien ook wel iets voor mij." Niet veel later deed hij mee aan bij een actie tegen de verbreding van de A7/A12 bij het natuurgebied Amelisweerd. Allengs begon het vuur in hem feller te branden.
Spandoek tegen het verbreden van de A7/A12 © Tim Noordman
De VVD, die in 2020 weer aan het langste eind trok bij de verkiezingen, werkte als een fles spiritus. Een partij met verkeerde prioriteiten, volgens Noordman. Vol geestdrift: "We wonen in een land dat conservatiever is dan we denken. Neem het spoor. Mijn schoonfamilie woont in Zuid-Frankrijk. Daar zou ik graag met de trein naartoe willen. Maar een gemakkelijke en goedkope reis boeken van Amsterdam naar Montpellier is niet mogelijk. Dat kan je in 2022 natuurlijk heel anders regelen."

Nieuwe contacten opdoen

Noordman is onlangs in Leeuwarden komen wonen. Daarmee laat hij de Extinction Rebellion-leden uit Utrecht achter zich. Het afscheid viel hem zwaar.
"Het voelde als versagen. Je weet namelijk dat ze daar alle handen nodig hebben. Bovendien heb ik er erg leuke contacten opgedaan. Mensen met allerlei nationaliteiten, met wie ik ook afsprak buiten de bijeenkomsten", zegt hij. "Je voelt je vaak ongehoord in deze kwestie. Daarom is het fijn om ook gelijkgestemden om je heen te hebben. Bij hen werd ik strijdbaar en vond ik troost."
Noordman zat in de Training & Outreach Circle. Dit is de groep die meehelpt met het organiseren van bijeenkomsten. Ook houdt hij vaak praatjes over de beweging en de klimaatcrisis. Voordat de leden op pad gaan, wordt toegelicht wat de actie behelst, wie wat meeneemt en wat de taakverdeling is.
Protest bij Staatsbosbeheer in Amersfoort © Tim Noordman
Wat er bij Staatsbosbeheer in Amersfoort werd gedaan, is daar een voorbeeld van. "Staatsbosbeheer had een deal met Shell gesloten. Zo kan Shell zeggen dat ze investeren in planten en bomen. Een verdrietige afspraak. Staatsbosbeheer had zich daar nooit in mogen mengen."
En dus trokken de troepen ten strijde. "Voor het gebouw is een plat dakje, waar we op konden klimmen. Daar lieten we een spandoek zakken. In een vijver, bij het gebouw, spoten we een biologische kleurstof, waarmee we de meegebrachte kleding wasten. Een symbolische daad met 'greenwashing' als thema."
Als een persoon te laat komt op zijn werk omdat iemand zittend de weg blokkeert, dan is dat maar zo.
Tim Noordman
Noordman begrijpt dat mensen zich kunnen storen aan de acties van Extinction Rebellion. Maar hij staat er vierkant achter. Het doel heiligt soms de middelen, vindt hij. "Als je niet om aandacht schreeuwt met opvallende acties, dan haal je het nieuws niet. We moeten mensen bereiken, want we hebben weinig tijd."
"Daarnaast is het zaak om het in perspectief te plaatsen. Als een persoon te laat komt op zijn werk, omdat iemand zittend de weg blokkeert, dan is dat maar zo. Het staat in geen enkele verhouding tot de klimaatcrisis waar we middenin zitten. Dus kom op, laten we hier niet te pietluttig over doen."

In gesprek met omgeving

Reacties zoekt Noordman niet per se bij de toeschouwers. Daarvoor gaat hij liever in gesprek met zijn directe omgeving. Voor of na een actie peilt hij graag bij familie, vrienden en collega's hoe zij erin staan.
Veel van hen maken zich ook zorgen over het klimaat. Toch vindt een deel dat Noordman er te vaak over begint. Dat stoort hem. "We praten ook geregeld over de oorlog in Oekraïne of de gasboringen in Groningen. Het lijkt mij dan niet gek dat ook de klimaatcrisis zo nu en dan ter tafel komt."
Er ontstaat polarisatie als niemand zich een beetje naar het midden laat trekken.
Weer anderen kappen het gesprek liever af. "Collega's die dan zeggen: 'Tsja, ik denk er zo over, en jij zo', dat vind ik armoedig. Er ontstaat polarisatie als niemand zich een beetje naar het midden laat trekken. En ja, je wordt daar wel eens moedeloos van, maar ik blijf het wel benoemen. Ik laat me niet monddood maken."

Streep door trip met broers

Zijn levenswijze heeft ook invloed op het doen en laten van anderen. Daar kan de (schoon)familie over meepraten. De ouders van zijn vriendin, echte vleesliefhebbers, koken vegetarisch als de schoonzoon op bezoek komt.
En ook broers Bas en Wouter werden dit jaar met zijn keuzes geconfronteerd. Er stond een lang weekend naar Polen gepland met zijn drieën. Noordman besloot echter niet in het vliegtuig te stappen, waardoor het uitje in duigen viel.
Demonstratie in Amsterdam © Tim Noordman
"Ja, dat is dan wel even vervelend voor hen natuurlijk. Maar ik merk ook dat ze al een stuk genuanceerder reageren op mijn keuzes dan eerder. Je ziet om je heen dat wijsheid met de jaren komt. Maar als die er nog niet is, betekent dat niet dat anderen hun gedrag daarop moeten aanpassen. Dan is Limburg inmiddels al tien keer overstroomd."

Zorgen om Fryslân

Nu Noordman weer terug is in Fryslân, speelt hij met de gedachte om zich aan te sluiten bij Extinction Rebellion in Leeuwarden. "Eerst moet ik de verhuizing afronden. Maar als ik daarna weer tijd heb, zit die kans er zeker in. Er zijn genoeg zaken in Friesland die me aan het hart gaan."
"Het is bijvoorbeeld absurd dat ze grondstoffen willen winnen in het waddengebied. De parel van de Nederlandse natuur nota bene. Dit soort partijen hoort ook helemaal geen krediet meer te hebben, na alles wat ze in Groningen hebben uitgespookt", zegt Noordman. Volgens hem zijn er genoeg innovatieve middelen beschikbaar om op een andere manier energie op te wekken.
"Het valt later niet aan onze kinderen uit te leggen waarom wij continu aan het fruitplukken waren, en er dus voor hen niks meer over is."