Wie is het voorbeeld van Cambuurtrainer Sjors Ultee? "Zonder twijfel Van Gaal"

De Sportcast met Sjors Ultee © Omrop Fryslân
Bondscoach Louis van Gaal is de man die het Nederlands elftal naar de wereldtitel moet leiden. Hij is ook de inspiratiebron voor de nieuwe Cambuurtrainer Sjors Ultee.
De eerste trainingsweek met de 35-jarige Ultee als hoofdtrainer werd zondag afgesloten met een 1-1 gelijkspel in de oefenwedstrijd tegen Heracles Almelo. Een dag later schuift de geboren Utrechter aan in de Sportcast.
Hij is de jongste trainer in het betaald voetbal en hij volgt Oranje met interesse. Dat komt mede door de coach. "Als ik een trainer als voorbeeld moet noemen, is dat zonder twijfel Van Gaal", zegt Ultee, die al eens om tafel zat met Van Gaal.

Tips van de bondscoach

Een tijdschrift wilde namelijk een dubbelinterview houden met Van Gaal en Ultee. Maar de bondscoach wilde dat niet vanwege zijn slechte band met het tijdschrift. Wel liet hij weten dat Ultee mans genoeg zou zijn om contact te zoeken met Van Gaal over adviezen en tips.
Dat liet Ultee zich geen twee keer zeggen. Hij stuurde een e-mail naar Van Gaal, vertelt hij. "Ik heb de mail 23 keer gecontroleerd op spelfouten." Van Gaal hapte toe en Ultee reisde af naar Portugal.
Het tweetal zat bij Van Gaal thuis en sprak samen over voetbal. Dat maakte indruk op Ultee. "Het was zo warm, geïnteresseerd en heel open. Hij had heel veel tips, maar totaal niet op een vervelende manier. Het was een geweldig voetbalgesprek."
De tips die Ultee kreeg, kan hij nu toepassen in Leeuwarden. Want er moet wat veranderen bij Cambuur, dat voorlaatste staat in de eredivisie. "Een cultuuromslag is te veel gezegd, maar er moet wel echt een omslag komen in werken en denken", zegt de oud-trainer van Fortuna Sittard daarover.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast afwisselend alle maandagen bij over al het voetbalnieuws, vaak met een nieuwsgierige gast. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren.