GGD: kou kan gezondheidsklachten verergeren, ventileren is de oplossing

Verwarmen met waksinelichtjes © ANP
Een koud huis is niet goed voor de gezondheid. Het kan sommige ziekteklachten verergeren. Dat zegt Pigh Phuong Nguyen van de GGD Fryslân.
Het wordt steeds kouder. Mensen worstelen met de kou en ook met hoge energieprijzen. Onderzoeksbureau Ipsos heeft bekendgemaakt dat bijna de helft van de mensen de verwarming nog steeds uit heeft. Ze zijn bang voor hoge energieprijzen.
Door douchen, koken of was drogen kunnen vocht- en schimmelproblemen in de woning ontstaan of toenemen, zegt Pigh Phuong Nguyen. Zij is adviseur milieu en gezondheid bij de GGD Fryslân.

24 uur per dag ventileren

Een niet of onvoldoende verwarmde woning kan leiden tot vochtproblemen. Beslagen ramen kunnen worden afgeveegd. Als vocht neerslaat op muren, kunnen deze schimmelig worden. En schimmel op muren laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen.
Het advies van de GGD luidt om 24 uur per dag te ventileren. Dat is niet alleen goed om verse lucht binnen te laten komen, maar ook om schadelijke luchten uit de woning te laten verdwijnen, bijvoorbeeld van meubels of apparaten. Een raampje openzetten kan ook helpen tegen koolmonoxide.

Reuma en klachten aan luchtwegen

Wat doet vocht met de gezondheid? Reumatische aandoeningen kunnen niet goed tegen kou, aldus Pigh Phuong Nguyen. Klachten kunnen erger worden, Hetzelfde geldt voor astmatische klachten aan de luchtwegen.
Extra tips van de GGD
* Houd de badkamerdeur dicht na het douchen. Het vocht kan zich dan niet door de woning verspreiden,
* Zet, als het kan, twee ventilatieroosters of raampjes tegenover elkaar op een kier, zodat er luchttrek ontstaat.