Lelylijn opgenomen in Europees TEN-T netwerk

Een internationale hogesnelheidstrein van Eurostar © ANP
De Lelylijn is opgenomen in het TEN-T netwerk. Dat hebben de ministers van 27 lidstaten van de Europese Unie maandag besloten.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het een belangrijke stap voor de komst van het traject, dat ook door Drachten en Heerenveen moet gaan, naar Groningen en Bremen in Duitsland. "Met dit besluit van de Transportraad staat de Lelylijn letterlijk op de kaart. Dat is een belangrijke en mooie stap op weg naar realisatie van de spoorlijn. Ik vind het ook wel mooi dat dit op Sinterklaas gebeurt."
Lelylijn opgenomen in Europees TEN-T netwerk
"Natuurlijk is er nog heel veel werk te doen, maar dit Europese besluit helpt ons daarbij en daagt ons tegelijkertijd ook uit echt werk te maken van de Lelylijn."

TEN-T

TEN-T staat voor Trans-Europees Transport Netwerk. Dat netwerk bestaat uit vaar-, spoor- en autowegen, die allemaal aan Europese standaarden voldoen.
Het besluit betekent voor Nederland dat Europa het belang van de Lelylijn inziet. De spoorlijn maakt nu ook kans op Europese subsidies.

'160 km/uur niet overal haalbaar'

TEN-T stelt hoge eisen aan de nieuwe spoorlijnen op het gebied van snelheid. Die snelheid van 160 kilometer per uur zal voor de Lelylijn niet overal haalbaar zijn vanwege de zachte grond op sommige plaatsen in Fryslân en Groningen. Staatssecretaris Heijnen maakte daarom op dit onderdeel een voorbehoud. Ze heeft het ingebracht en 'geagendeerd', zegt ze.

Kernnetwerk

De financiën van de Lelylijn moeten ook nog in kaart gebracht worden. "We doen het stap voor stap. Nu is het van belang dat we ervoor kunnen zorgen dat de Lelylijn in het kernnetwerk wordt opgenomen." De staatssecretaris praat volgende week in het noorden met bestuurders. Dan bekijken ze samen wat de vervolgstappen zijn.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen