Funderingstafel optimistisch over schadevergoeding voor mensen met verzakte huizen

Wijtze Boomsma © Omrop Fryslân
Een groep bewoners in Súdwest-Fryslân, verenigd in de Funderingstafel, heeft toch nog hoop dat er een schadevergoeding komt voor mensen in het veenweidegebied in Fryslân. In dat gebied is van sommige mensen het huis verzakt door een te laag waterpeil.
Er moet later deze maand duidelijkheid komen over een eventuele vergoeding voor deze mensen. Gedeputeerde Staten adviseerde eerder om geen schadevergoeding aan mensen met funderingsschade te geven.
Ze willen niet verder gaan dan een stukje subsidie voor onderzoek naar de oorzaak van de verzakking. De Funderingstafel vindt dat een schandalig voorstel.
Veenweide © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De leden van de Funderingstafel maakten eerder een rapport voor Provinciale Staten over de schade aan gebouwen en met aanbevelingen over welke tegemoetkoming volgens hen redelijk is.
"Wij zijn tot het besluit gekomen dat er meer communicatie moet plaatsvinden", zegt Wijtze Boomsma uit Balk, een van de leden van de Funderingstafel. "Mensen moeten beter weten waar ze aan toe zijn en daarna moet er een vergoeding komen voor de schade."

Half om half

Ze denken daarbij aan een vergoeding van de helft van de schade, de andere helft betalen bewoners zelf. "Er moet ook nog een regeling komen voor mensen waarbij de schade groter is dan wat ze zelf kunnen opbrengen", vindt Boomsma. "Die moeten ze kunnen financieren."
Boomsma had in het begin het gevoel dat hij op steun kon rekenen in de Staten, maar dat gevoel werd steeds minder, vertelt hij. "Dus zijn we gaan lobbyen, bij de partijen langs die het uiteindelijk moeten besluiten. Er moet een meerderheid voor komen."

Optimisme

Boomsma is optimistisch over de vergoeding. Volgens hem is er een "duidelijk verband tussen peilverlaging en het verzakken van het land". Mocht er geen steun voor de schadevergoeding komen, dan zetten de bewoners door. "Er zijn andere mogelijkheden", zegt Boomsma. "We geven niet op."
Op 21 december neemt Provinciale Staten een besluit over eventuele compensatie voor de gedupeerden.