Ultee maakt debuut bij Cambuur met ijskoud gelijkspel: "Het moet agressiever"

© Orange Pictures
De wetten van Henk de Jong gelden niet meer bij Cambuur. Sjors Ultee begint opnieuw. Dat werd duidelijk bij het debuut van Ultee: een koude ijskoude clash met Heracles.
Het was een wedstrijd om te oefenen: na negentig minuten was er nog maar één speler over van de 22 die waren begonnen. En de uitslag? Die deed er eigenlijk niet toe.
De ogen van het publiek waren gericht op de nieuwe trainer van Cambuur. En de ogen van de trainer gingen naar zijn spelers. Hij kon nu voor het eerst zien hoe die zich zouden houden in een echte wedstrijd met een echte tegenstander. En hij wilde ze allemaal zien.
Alex Bangura van Cambuur © Orange Pictures
"Dit is een fase om veel te leren over mijn spelers. Sommigen ken ik goed, anderen heb ik nog nooit gezien. En in de eerste weken wil ik een beeld vormen, om te zien waar de kracht ligt van het team, en waar de verbeterpunten liggen."
Zo kon het dat alleen de keeper van Cambuur, João Virgínia, de negentig minuten vol maakte. Alle anderen werden gewisseld.
Met alleen goed voetbal komen we er niet
Sjors Ultee
Ultee heeft het roer overgenomen van Henk de Jong, die om gezondheidsredenen is gestopt als hoofdtrainer van Cambuur. Halverwege het seizoen moet Ultee nu opnieuw beginnen. Niets staat meer vast.
Aanvoerder Roberts Uldrikis is zijn aanvoerdersband kwijt. Ultee wil ook anderen zien. In de wedstrijd tegen Heracles was dat Leon Bergsma, maar dat wil niet zeggen dat dat zo blijft.
"Ik kan geen aanvoerder kiezen voordat ik de groep goed ken, voordat ik zie en voel wie de leider is, wie mijn ideeën goed begrijpt, en met wie de communicatie goed loopt. De komende weken zal de aanvoerdersband een paar keer wisselen."
Maxwell Rodriques scoort uit een corner © Orange Pictures
In 2021 promoveerde Cambuur naar de eredivisie. Vorig jaar eindigden de Leeuwarders als negende. Nu staan ze één-na-laatste. De laatste vijf competitiewedstrijden werden verloren.
Verdedigend moet het anders, zegt Ultee. Daar heeft hij de komende weken op getraind. "We missen de killer-mentaliteit. Echt verdedigen."
Het doelpunt van Heracles in de oefenwedstrijd van zondag (1-1) was een voorbeeld van hoe het niet moest, zegt Ultee. "We hadden drie of vier kansen om in te grijpen, voordat dat doelpunt viel. Dat is niet gebeurd."

"Het moet agressiever"

In de eerste helft van het seizoen heeft Cambuur te vaak met 1-0 verloren, zegt Ultee. "Dan haal je geen punten. Het moet feller. Agressiever. Als je dat goed doet, kun je meer ballen veroveren. Dan kun je beter counteren, en meer op hun helft spelen. Dan wordt voetballen veel leuker."
Ultee wil niet terug naar de eerste divisie. "We moeten overleven, we moeten handhaven. Maar met alleen goed voetbal komen we er niet."