Wat is een probleemwolf? Daar wil Harry Oosterman het met de minister over hebben

Harry Oosterman, voorzitter van de Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân © Omrop Fryslân
Als voorzitter van de Gebiedscommissie Wolf zal Harry Oosterman maandag bij minister Christianne van der Wal voor Natuur aandringen op de wolvenproblematiek in Drenthe en Fryslân. Arbeid en probleemwolven, dat zijn speerpunten.
Vorige maand schatte de door de Gebiedscommissie ingestelde wolvenconsulent dat in Fryslân nog maar zo'n 5.000 tot 10.000 euro subsidie is gegeven en dat hij nog maar 15-20 keer is ingeschakeld door Friese veehouders.
Veel behoefte aan de subsidie is er dus nog niet. "In Fryslân is dat geld absoluut nog niet uitgegeven", geeft Oosterman toe. Dat wijst in Drenthe het budget wordt verhoogd.
"De wolf concentreert zich vooral in Zuidwest-Drenthe, daar is de nood vrij hoog." Toch wil de voorzitter ook in Fryslân meer rasters. "We moeten mensen overtuigen, want die wolf komt toch wel weer eens deze kant op."
Minister Christianne van der Wal voor Natuur © ANP
Maandag zal Oosterman de kwestie in Drenthe voorleggen aan minister Van der Wal voor Natuur. "We hebben een gesprek met de minister om bekend te maken wat voor problematiek er speelt. Arbeid en probleemwolven: dat moet gewoon beter."

Wat is een probleemwolf'?

Volgens Oosterman moet het helder worden wat precies een 'probleemwolf' is. Is dat een wolf die gevaarlijk voor mensen is geworden, bijvoorbeeld doordat ze gevoerd zijn en te dichtbij komen. Of is dat een wolf die vaker beschermd vee doodbijt?
Maar ook maatregelen die wel genomen kunnen worden tegen wolven met ongewenst gedrag moeten duidelijker, vindt Oosterman.
"Wij hebben afgelopen week gezien dat ze zelfs met een paintballgeweer niet mogen worden verjaagd", zegt Oosterman. De provincie Gelderland wilde met een ontheffing voor het schieten met paintballgeweren proberen om de wolf tegen te houden, maar de rechter hield dat plan tegen.
© ANP
Maar ook als je besluit dat de wolf hier wel hoort, moet Nederland de gevolgen accepteren, zo is Oosterman van mening. "Als je met elkaar zegt: we willen de wolf hebben en in vrede met elkaar leven, dan moet je ook zeggen: we staan als gemeenschap ook voor de arbeid." Daarmee bedoelt hij de kosten.

Nood bij terreinbeheerders

Terreinbeheerders (TBO 's) zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Provinciale Landschappen zitten soms met de handen in het haar, zegt Oosterman. "Want de kosten voor het houden van schapen in natuurgebieden lopen gigantisch op."
Met alleen een raster ben je er namelijk nog niet. "Je moet bijvoorbeeld ook zorgen dat het gras onder het raster kort blijft, want anders lekt de stroom weg. Dan is er meer mankracht nodig, dat kost tienduizenden euro's. Dat hebben ze gewoon niet."

Meer onrust en emoties in Drenthe

Dat de situatie in Drenthe anders is dan in Fryslân, heeft ook met de mate van overlast te maken, zegt Oosterman, die ook voorzitter is in Drenthe. "Ik ken boeren die al zeven aanvallen hebben gehad, dan wil je ook wel een raster. De onrust in Zuidwest-Drenthe is echt groot."
Schaap achter stroomdraad © ANP
Vooral bij paardenhouders zijn er zorgen, merkt Oosterman in Drenthe. "Die zijn niet bang dat paarden doodgebeten worden, maar dat ze uitbreken en ongelukken veroorzaken. De emoties zijn groot. Vorige week zaterdag hadden we een bijeenkomst met grote weidebedrijven, met zo'n 800-900 schapen. Daar beginnen mensen te huilen, omdat mensen hun bedrijf naar de bliksem zien gaan."
Luister naar het gesprek over de wolf in het Nieuwsforum van Buro de Vries
De kwestie is erg moeilijk. "Wat mij wel eens stoort is dat bij natuurorganisaties wel eens makkelijk wordt gedacht: het gaat om één, twee schapen. Dat is al erg genoeg, maar het is veel ingewikkelder. Het is verschrikkelijk gepolariseerd."
En in het midden van het geraas zit de voorzitter van de Gebiedscommissie Wolf. "Ik probeer de onafhankelijke positie van de commissie te behouden, daar zitten vertegenwoordigers in van verschillende belangengroepen. Binnen de huidige wet- en regelgeving zoeken we de mogelijkheden. Maar de polarisatie maakt het moeilijk om de discussie op gang te krijgen."