School Lyndensteyn in Beetsterzwaag bestaat 60 jaar en wil renoveren

School Lyndensteyn in Beetsterzwaag © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
School Lyndensteyn in Beetsterzwaag bestaat dit jaar 60 jaar, maar is nog vol plannen voor de toekomst. Het radioprogramma Buro de Vries kijkt terug én vooruit.
In oktober is het jubileum al gevierd met een reünie voor medewerkers en oud-medewerkers. Renske Hoekstra is één van die oud-medewerkers. Zij begon in 1968 als klassenassistent en nam in 2011 als personeelsmedewerker afscheid. Tussendoor is ze nog als administratief medewerker en directiesecretaresse geweest.
Hoekstra heeft veel zien veranderen en de grootste verandering noemt ze de omvang van de school. Het begon allemaal als een klein schooltje voor kinderen die revalideerden en die dag en nacht in Beetsterzwaag waren. In 1969 kwamen er ook kinderen met een verstandelijke beperking bij en zo langzaamaan kwamen er ook steeds meer kinderen bij die 's nachts thuis sliepen.
Renske Hoekstra in een gang van de school © Omrop Fryslân, Geartsje de Vries
Op dit moment zitten er zo'n 200 leerlingen op de school, verdeeld over het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Lyndensteyn werkt samen met de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk.
Doordat er steeds meer leerlingen op school kwamen, is het gebouw in de loop van de jaren een paar keer aangepast met als gevolg dat het rommelig oogt en het niet efficiënt ingedeeld is.

Renovatie

Op dit moment is Lyndensteyn druk bezig met plannen voor de renovatie. "Het doel is om in 2025 te beginnen met de verbouwing, op dezelfde plek", vertelt directeur Cornelis Kappe. "Het wordt een combinatie van verbouw en nieuwbouw. Terwijl wij bouwen, moet het onderwijs gewoon doorgaan, dus dat is wel een uitdaging."
Luister naar de reportage van Buro de Vries over Lyndensteyn in Beetsterzwaag
Kappe verwacht niet dat het aantal leerlingen nog groter zal worden. "Ik denk eerder dat het andersom is: we gaan steeds meer in de richting van inclusief onderwijs en vooral voor het voortgezet onderwijs zie ik daar kansen. Ik hoop dat de leerlingen over een paar jaar het voortgezet onderwijs voor een groot deel op een reguliere school kunnen volgen. Dan bereiden ze zich beter voor op hun toekomst, en dat is onze opdracht."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in.