Borden bij het Friese vaarwater voortaan ook in het Fries, eerste bord bij Ritsumazijl

Gedeputeerde Poepjes bij Ritsumazijl © Provinsje Fryslân
De borden bij het Friese vaarwater worden voortaan ook Fries, liet gedeputeerde Sietske Poepjes met een filmpje weten. Bij Ritsumazijl werd een bord voor 'cameratoezicht' opnieuw bestickerd met 'kameratafersjoch.'
"Voortaan gaat het hier bij Ritsumazijl in het Fries. Want Nederland verdient meer Fryslân", zegt gedeputeerde Poepjes in het filmpje dat ze bij een brug heeft gemaakt.
Naast dat de Friese taal meer zichtbaar wordt op de weg, moet dat ook bij Friese vaarwegen te zien zijn. Daar werd zaterdag het startsein voor gegeven.
In april maakten Poepjes en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken afspraken over de zichtbaarheid van de taal, als aanvulling op de Bestuursafspraak Friese Taal en Cultuur. De bedoeling was om het Fries in het straatbeeld te krijgen via borden bij bijvoorbeeld wegen en gebouwen.

Afspraken in april

Poepjes zei destijds dat het een eerste stap was, ze hoopte dat het Rijk daarmee een drempel over zou komen. "Ik denk dat wel. Dat hebben we te danken aan Kamerlid Harry van der Molen en staatssecretaris Aukje de Vries. Zij hebben een motie ingebracht en gezegd: provincie en Rijk, maken eens betere afspraken over de zichtbaarheid van het Fries."
De operatie begon met de provinciale infrastructuur. Poepjes zou het ook mooi vinden als er buiten Fryslân ook 'Ljouwert' op de borden wordt gebruikt, zei ze toen, al noemde ze dat ook een 'droombeeld'.