Keepersanalist Zeinstra: "Andries Noppert wedstrijdbepalend op WK"

Andries Noppert © ANP
Keepersanalist Harm Zeinstra is onder de indruk van het optreden van Andries Noppert voor het Nederlands elftal in de achtste finale van het WK voetbal tegen de Verenigde Staten. "Hij had de wedstrijd onder controle."
Noppert moest direct vol aan de bak. De Amerikaanse topspeler Christian Pulisic kwam in de tweede minuut alleen voor de keeper te staan. Met zijn linkervoet wist Noppert de inzet te keren.
Elk foutje kan nu fataal zijn
Harm Zeinstra
"Dat was een hele belangrijke redding", zegt Zeinstra, die in het verleden zelf keeper was bij onder meer SC Cambuur. "Dat was echt wedstrijdbepalend. Anders sta je meteen 1-0 achter tegen een hele lastige tegenstander." In plaats van op achterstand stond het Nederlands elftal bij rust op een 2-0-voorsprong door doelpunten van Memphis Depay en Daley Blind.
Volgens Zeinstra had Noppert de wedstrijd helemaal onder controle. "Ik ben er wel van onder de indruk hoe rustig hij is. De spanning wordt namelijk alleen maar groter: ieder foutje kan nu fataal zijn", daarmee wijst hij op het feit dat de groepsfase voorbij is. Teams die nu een wedstrijd verliezen, liggen uit het toernooi.

Tegendoelpunt "bizar"

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd werd het toch nog even spannend toen Haji Wright er 2-1 van maakte. "Het leek alsof ze elkaar in de weg liepen, Noppert en Dumfries. Maar afgaande op een ander camerabeeld, stond hij er toch te ver bij vandaan om er nog bij te kunnen. "
Noppert is kansloos bij het doelpunt van Amerika © ANP
Zeinstra vond het echter geen fout van Noppert. "Zijn positie was oké en hij draaide goed bij." De keepersanalist vond het vooral pech dat de bal erin viel. Wright raakte de bal namelijk met zijn standbeen. Daardoor ging hij de lucht in en vloog hij zo met een boogje in het doel. "Hoe die bal er zo in ging, was echt bizar."
Een paar minuten later was Noppert scherp bij een dieptebal op diezelfde Wright. De doelman stormde de goal uit en was op tijd om de bal weg te schieten. " Dat was een actie met lef en hij voerde het goed uit. Natuurlijk had hij ook een beetje geluk dat de bal toen niet bij een tegenstander kwam", zei Zeinstra.
Niet lang daarna maakte Denzel Dumfries de 3-1 en daarmee was de wedstrijd wel beslist.

'Noppert stabiel'

Zeinstra geeft Noppert een 8,5 voor zijn optreden tegen de Verenigde Staten. Heel goed dus, maar perfect is het nog niet. "Meevoetballend had hij zo nu en dan wel betere passes kunnen geven", vindt de oud-keeper. "Het leverde niet altijd balbezit op, maar verder was hij weer solide."
De wedstrijd tegen Amerika was de vierde wedstrijd in Oranje voor Noppert. Zeinstra vindt dat Noppert niet anders keept sinds zijn debuut voor het Nederlands elftal, twee weken geleden in de eerste poulewedstrijd tegen Senegal. "Dat is positief. Hij is nog steeds stabiel, 'in control' en heel rustig. Hij pakt nog steeds belangrijke ballen."
Vrijdag speelt Noppert met het Nederlands elftal de kwartfinale tegen Argentinië. Die wedstrijd begint om 20.00 uur.