Voor vijf euro helpt Bakkeveen jouw kerstboom de zomer door (maar het lukt niet altijd)

© Omrop Fryslân
"Dit is het boompje. Hij heeft het niet gered." Het was de bedoeling dat de kerstboom, die vorig jaar nog bij Omrop Fryslân stond, dit jaar opnieuw in de slingers gezet zou worden. Maar nu is hij dood.
"De droogte en de warmte van de zomer zijn de boom fataal geworden", zegt Jouke Bouius van volkstuinvereniging De Twakamp in Bakkeveen. Daar is de boom een jaar lang verzorgd. Vijf euro kostte het, en daarvoor zou de boom een goed plekje krijgen.
"Bomen zijn belangrijk voor het klimaat", zegt Bouius. "We willen niet hebben dat ze op de brandstapel komen. Ze moeten in de natuur blijven."
Niet langer zijn de takken wonderschoon: deze kerstboom heeft de winter niet gehaald
De boom van Omrop Fryslân was niet sterk genoeg, maar andere bomen hebben de zomer wel overleefd. Gezinnen komen ze met kinderen en al weer ophalen.
Michiel Buchli heeft zijn twee dochters meegenomen. "Het is jaarlijkse traditie om onze boom weer op te halen met de kinderen. Wij willen wel iets aan duurzaamheid doen en dat past ook beter in deze tijd."
"Zo gaan de bomen jaren mee", zegt Bouius. "En als ze te groot worden, gaan ze de grond weer in. Bij de mensen thuis, of hier in het bos."
© Omrop Fryslân
Er is ruimte voor meer bomen, zegt Bouius. Hij hoopt dat er volgend haar weer meer mensen zijn, die hum boom in Bakkeveen laten overzomeren.
"Mensen betalen vijf euro, en daarvoor verzorgen wij de boom het hele jaar. Een nieuwe boom kost al snel 25 euro, dus het kan wel uit", zegt Bouius.
En voor wie zich zorgen maakt: Omrop Fryslân hoeft de komende dagen niet zonder boom te zitten: onze verslaggever heeft een adoptieboom te leen gekregen. Nu maar hopen dat die de kerstdagen overleeft...