"Woonruimte kost al snel 700 euro", zegt Jan (20), en dus wil hij in zijn schuur gaan wonen

Jan Peenstra by de skuorre © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Jan Peenstra (20) wil graag in zijn schuur in Warten blijven wonen. Na de verhuizing met zijn vader en moeder naar Hallum mist hij de omgeving en zijn vrienden.
Hij woont nu in Hallum bij zijn ouders. Maar dat is niet wat de 20-jarige Jan Peenstra wil. afgelopen voorjaar verkochten zijn ouders de boerderij bij Warten. Jan mist de omgeving en zijn vrienden, net als het hok of het schuurtje aan de andere kant van het water waar hij vaak te vinden was.
Jan Peenstra wil graag in zijn schuur in Warten wonen
Jan bedacht een plan. Hij hoopt dat de gemeente hem wil helpen en dat hij daar mag wonen. Dat is zijn droom. maar dan moet er eerst wel een woonbestemming bij het schuurtje komen.
Hij leert op het Friesland College in Leeuwarden, om schilder te worden. "Woonruimte kost al snel 700 euro. Dat is eigenlijk niet op te brengen. Dit hok is van mijn ouders. Om hier te wonnen is een mooie optie voor mij. Ik mis het hier ook. Tussen de maten."
Jan bij de schuur in Warten © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Het hok moet worden verbouwd. Dat wil hij samen met zijn vrienden doen. Volgens hem komt dat wel goed. Het grootste struikelblok ligt bij de gemeente Leeuwarden. Die moet het schuurtje een woonbestemming geven. "Ik heb de provinciale griffier al een brief gestuurd. En die heeft het twee weken gelden doorgestuurd naar de gemeenten. Het is nu even afwachten."