Friese Rijders brengen generatoren naar Oekraïne: "Dit geeft voldoening"

Jan Witteveen bij een generator © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Zo'n 100 generatoren reizen de komende tijd van Waskemeer naar Oekraïne af. De organisatie Friese Rijders verzamelt apparaten voor Oekraïners in de kou.
"Wij hebben van Oekraïners gehoord dat wij als Friese Rijders 'het water in de woestijn brengen'. Dat is heel bijzonder", zegt Jan Witteveen. Hij heeft een loods in Waskemeer en werd onlangs gevraagd door vrijwilligersorganisatie Friese Rijders om te helpen met de inzamelactie.
"Daar moest ik een tel over nadenken, want ik heb het wel heel druk. Maar wij kunnen die mensen daar niet in de kou laten zitten. Stel je voor dat ons mooie Fryslân was platgegooid. Dan willen we ook worden geholpen. Het werk en de geraniums blijven hier voorlopig nog wel, dus ik heb de knop omgezet en ik ga ervoor."
De generatoren voor Oekraïne worden ingeladen door de Friese Rijders
Het is hulp die erg nodig is in een nieuwe fase van de oorlog. Rusland lijkt de winter als wapen te gebruiken, door het bombarderen van energie- en watervoorzieningen. Daardoor hebben veel Oekraïners geen verwarming.
"We hoorden van onze contacten dat daardoor de vraag naar generatoren groot is", zegt bestuurslid Wietze Visser. "De temperaturen dalen er snel, dus generatoren zijn hard nodig om de stroom en verwarming terug te krijgen."
Wietze Visser van het bestuur © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De Friese Rijders brachten voorheen vooral spullen zoals kleren, medicijnen en voedsel naar het land. Dat hebben mensen hier vaak wel thuis liggen.
Met generatoren is dat op het eerste gezicht wel moeilijker. "Daarvoor moeten we de boer op. We hebben het bekend gemaakt op onze website, we zien dat er veel los komt. Er komen giften binnen, waar wij nieuwe generatoren van kunnen kopen."
Elisabeth Prins en haar man © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Witteveen is blij dat hij de knop omgezet heeft: "Ik word er warm van. Als ik hier bezig ben met de generatoren, weet ik dat mensen er in Oekraïne over een week profijt van hebben. Dat is gewoon super. Werk is werk, maar dit geeft voldoening. Dat is nog mooier dan werk."