Fries project voor talentontwikkeling voor de komende drie jaar zeker

© MDT Divers | Caleidoscoop Heerenveen
Het programma van MDT Divers mag drie jaar verder. Friese welzijnsorganisaties hebben groen licht gekregen van het Rijk om het project voor maatschappelijke diensttijd voort te zetten.
Caleidoscoop, De Skûle, Stichting Sociaal Collectief, M.O.S., Scala en Stichting Welzijn Het Bolwerk kunnen verder met het MDT-project. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft subsidie toegekend voor de komende jaren.
"Het was wel een spannende periode", geeft projectleider Wietske de Koe toe. "Het ministerie beslist niet zomaar wat voor projecten geld krijgen, en dan ook nog een voor drie jaar. Je doet een uitgebreide aanvraag en moet toelichting geven. Maar we hebben te horen gekregen dat we drie jaar verder kunnen."

950 jongeren helpen

De Koe is er ontzettend blij mee. "Wij als zes welzijnsorganisaties, maar al helemaal voor de jongeren. Tot nu toe hebben 400 jongeren meegedaan. Als je dan drie jaar door kan en daardoor nog eens 950 jongeren mee kan laten doen, dan ben je daar ontzettend blij mee."
Het betekent ook dat het zonder de steun min of meer had moeten stoppen. "Dan hadden de welzijnsorganisaties in een heel afgeslankte vorm nog wat kunnen doen, maar zeker niet op deze wijze. Daar valt ook het meefinancieren van de gemeente onder, maar het had zeker niet kunnen blijven bestaan.
Projectleider Wietske de Koe
MDT Divers is al twee jaar actief in acht Friese gemeenten, daar komt Weststellingwerf nu bij. Met steun van jongerencoaches kunnen jongeren de kans krijgen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Een voorbeeld is een initiatief van een meisjes die een minibibliotheek heeft opgezet om laaggeletterdheid tegen te gaan.

Een steun in de rug

"Het gaat ook om het ontmoeten van nieuwe mensen en het hebben van een rol van betekenis voor anderen. Het is een steun in de rug", legt De Koe uit. "Heb je een goed idee waar je iets mee wil doen, dan kun je dat organiseren. Jongeren hebben het niet altijd even makkelijk, mentaal soms zelfs zwaar. Met zoiets kun je je drive vinden."
Op tien plekken in de provincie kunnen jongeren tussen de 12 en 30 jaar vrij inlopen om in gesprek te gaan met andere jongeren en coaches. Het project loopt in Súdwest-Fryslân, Heerenveen, Waadhoeke, Harlingen, Smallingerland, Ooststellingwerf, Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en nu ook in Weststellingwerf.