Drie korte documentaires in 'Nije Eagen'

© Omrop Fryslân
FryslânDOK presenteert met 'Nije Eagen' nu voor het derde jaar een drietal korte documentaires van nieuwe makers. Dit jaar zijn dat Merel Musch, Louka Hoogendijk en Eline van Diggelen.
'Nije Eagen' is en samenwerking tussen FryslânDOK, Stichting Thuishaven en Plons! Filmfestival.
FryslânDOK 'Nije eagen'
Zaterdag 3 december NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 13.10 uur)
Zondag 4 december Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.
Soms lijken we te zijn vergeten hoe we op de natuur zijn aangewezen. Durven we onszelf nog wel te laten leiden door de kracht van de natuur? Dat vraagt Merel Musch zich af in de film 'Gedragen door de wind.'
Gedragen door de wind © Merel Musch
Die gaat over Juan, geboren in Peru. Hij leerde in het Andesgebergte zich te verbinden met de natuur. Hij woont nu in Friesland en droomt ervan om, samen met zijn paarden, een tocht te maken langs het IJsselmeer.
Infinite lines © Louka Hoogendijk
'Infinite lines' is een poëtische documentaire over lichamelijke en emotionele reacties op seksueel geweld. Regisseur Louka Hoogendijk onderzoekt in de film de vraag: wat reken je jezelf aan, nadat je lichaam een keuze heeft gemaakt voor jou, om jou te beschermen?
Jelmer Remmers © Gerko Jonker
In Nederland zijn drie ocularisten. Eén van hen is Jelmer Remmers uit Grou. Hij maakt oogprotheses voor mensen die door ziekte of trauma een oog kwijt zijn.
Ut: Nij Each © Gerko Jonker
Eline van Diggelen laat in de film 'Nij Each' zien hoe Jelmer en zijn collega Julios zich focussen op de allerkleinste details bij het maken van zo'n prothese . Jelmer denkt met net zo veel aandacht aan de patiënt. Tegelijk krijgt de kijker een beeld van wat het nieuwe oog betekent voor de ontvanger:
Piter Tjeerdsma