Speelgoedbank Leeuwarden dicht in drukste tijd van het jaar

Simon de Jong van de speelgoedbank Leeuwarden © Omrop Fryslan
De speelgoedbank in Leeuwarden is op zoek naar een nieuwe ruimte. Ze moeten uit het pand aan de Koningsstraat in het centrum van de stad. Een tegenslag voor kinderen die er op zijn aangewezen, want gratis cadeautjes uitzoeken is voorlopig niet mogelijk.
De speelgoedbank zit in de oude apotheek aan de Koningsstraat. De eigenaar van het pand wil er mee aan de slag. Van hem mag de opslag blijven, maar past een winkel niet. "Dat wisten wij ook wel', zegt Simon de Jong van Stichting Rijk voor Arm. Die beheert de bank.
Speelgoedbank Leeuwarden dicht in de drukste tijd van het jaar
"Wij zouden hier tijdelijk zitten, een half jaar, maar dat is nu al een jaar." Kinderen daar nu ontvangen is ook geen optie. Overal zijn smalle gangen en op- en afstapjes. "Dit is geen ruimte voor kinderen."

Bonnen om te leren

Het betekent dat mensen geen tweedehands Sinterklaascadeaus kunnen kopen. Normaalgesproken krijgen mensen dan tegoed, als ze waren aangemeld via een hulpverleningsorganisatie zoals de Voedselbank, maar dat kan dit jaar dus niet.
"Met dat tegoed, een bon, kunnen kinderen dan wat kopen. Dat is vijf euro per maand. Ze mogen ook sparen, maar dan maximaal zes maanden. Dan leren ze ook met geld omgaan."
Met deze bonnen kunnen de kinderen speelgoed 'kopen' © Omrop Fryslan
De Jong verzorgt nog wel gewoon de verjaardagsboxen voor als kinderen hun verjaardag hebben, maar mensen kunnen dus niets in de winkel kopen. De Jong is op dit moment in gesprek met de gemeente voor een pand.
Ze willen graag een pand dat in het centrum zit, maar dat ook te betalen is. De energierekening was daar tot nu toe nog niet eens in meegenomen. Er is nu een pand in de nominatie, maar de gemeente moet nog groen licht geven.