Na brand heeft Simon Reitsma een doel: "Kwalificatie voor het WK ijsspeedway"

Simon Reitsma © Omrop Fryslân
In een grote loods vol werkbanken, boormachines, auto-onderdelen, oliedrums, hout en aluminium in Sint Jacobiparochie staat in de hoek een wit busje. Twee weken geleden brandde dat busje bijna volledig uit in Sint Annaparochie. Nu is Simon Reitsma in datzelfde busje druk bezig om het op te knappen voor een trip naar het noorden van Zweden.
Ruim een week nadat Reitsma de bus terugkreeg van de politie heeft hij al veel gedaan. Zo is de binnenkant helemaal leeggemaakt en opnieuw in de verf gezet. Aan het plafond van de bus is de nieuwe isolatie al te zien. "We moeten met de bus naar Zweden, helemaal naar Lapland", lacht de oud-ijsspeedwascoureur. "Daar wordt het straks min twintig graden of nog kouder. Dan heb je wel wat isolatie nodig."

WK ijsspeedway

De Westhoeker wil begin januari vertrekken, samen met zijn zoon Sebastian. Die mag namelijk eind januari meedoen aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Dat vindt plaats in het noorden van Zweden, in Örnsköldsvik. In de aanloop daarnaartoe moet er natuurlijk ook nog worden getraind.
Race tegen de klok voor oud-ijsspeedwayer Simon Reitsma
Voor het zover is moeten er onder andere nog een keuken, twee bedden en een mobiele garage worden ingebouwd in de bus. "Het is vooral betimmering, die er allemaal nieuw in moet. Achterin is het een grote zee van vlammen geweest, daar kun je niets meer mee."

Zoektocht naar sponsoren

Reitsma is afgelopen twee weken al druk bezig met het verzamelen van bouwmateriaal. Rondom de bus liggen deuren, bumpers en houten platen. Van de achterlichten zijn alleen nog een paar zwartgebrande draden te zien die uitsteken. "Het meeste heb ik wel, maar het wordt nu passen en meten. En dan gaat het daarna om de afwerking. Het wordt krap, maar ik denk dat we het halen. Ik heb wat hulp, het komt goed."
Vijftig jaar na Jan de Vries is het wel weer een keer tijd voor een nieuwe wereldkampioen van Het Bildt.
Oud-ijsspeedwaycoureur Simon Reitsma over de ambitie van zijn zoon Sebastian
De camperbus is wel verzekerd, maar daar heeft Reitsma nog niets van gehoord. Bovendien verwacht hij dat de kosten voor het opknappen altijd hoger zijn dan de vergoeding van de verzekering. "Daarom zoeken we eigenlijk nog een hoofdsponsor, want het beetje budget dat we hadden zit inmiddels in deze opknapbeurt."
Reitsma is erg trots op het feit dat zoon Sebastian eind januari mee mag doen aan de kwalificatie. Het uiteindelijke doel van de familie is duidelijk. "Vijftig jaar geleden hebben we hier Jan de Vries gehad. Die kwam hier uit de buurt en werd twee keer wereldkampioen in de 50cc-klasse op de weg. Het wordt weer een keer tijd voor een wereldkampioen van Het Bildt."