Gymnasium Beyers Naudé helpt Sinterklaas aan cadeaus voor arme kinderen

Vrijwilligers Van Sintvoorieder1 maken Sinterklaascadeaupakketten © ANP
Op het Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden kunnen leerlingen deze dagen cadeaus voor leeftijdsgenoten inleveren. Zo kunnen ook kinderen die in armoede leven een Sinterklaascadeau krijgen.
"Eén op de dertien kinderen leeft in armoede, helaas is het niet vanzelfsprekend dat elk gezin een Sinterklaascadeautje aan kan bieden", zegt teamleider Ernst Buurma van het Beyers Naudé.
Hij merkt dat het onderwerp leeft bij de leerlingen. "We merken het zelf ook op school. We hebben zelf ook leerlingen die in armoede opgroeien, helaas. Het leeft dus wel en leerlingen zijn enthousiast om cadeautjes in te leveren."
De school heeft de leerlingen gevraagd om cadeaus in te leveren die passen bij leeftijdsgenoten. Het gaat om kleine en vaak ook praktische zaken, vertelt Buurma. "Schriften, boekjes, kettinkjes, versieringen. Gewoon een kleinigheidje."
Beyers Naudé in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Andries Bakker
De cadeaus worden overgedragen aan Stichting Sintvoorieder1 en Stichting Buurvrouw & Buurvrouw. "De stichting Sintvoorieder1 heeft een heel duidelijk beeld van hoe de cadeautjes bij de gezinnen kunnen komen. Stichting Buurvrouw & Buurvrouw is een lokale organisatie die ervoor zorgt dat gezinnen waarbij armoede bekend is de cadeautjes kunnen krijgen. Mensen kunnen gewoon bij hun langskomen om gratis een cadeautje af te halen."

Armoede

Dat er op school ook kinderen in armoede leven, merkt de teamleider bijvoorbeeld als er iets georganiseerd wordt. "Sommige ouders bellen ons dan en zeggen 'wij redden dat niet'." Het probleem is volgens Buurma groter dan de verhalen die we horen. "We krijgen ook in de maatschappij maar een deel van de problematiek boven water, omdat er een schaamte is."
Hij is blij met stichtingen zoals Stichting Leergeld, die in zulke gevallen kunnen bijspringen. "We proberen altijd naar passende oplossingen te kijken. Het mag nooit zo zijn dat een leerling ergens niet aan mee kan doen, omdat er een financiële drempel ligt."