'FryslânDOK sjocht fierder': Mensen en hun dromen

FryslânDOK sjocht fierder © Omrop Fryslân
Vandaag de laatste dag van 'FryslânDOK sjocht fierder'. Daarin gaat het over mensen en hun dromen. Er worden vier films gepresenteerd uit Nederland, Roemenië en Polen en er wordt na de films gesproken met de filmmakers.

The ballet of service (Nederland) 15'

Op The International Butler Academy in Limburg worden mensen van over de hele wereld opgeleid tot butler voor de allerrijksten. Onder hoge druk leren ze eeuwenoude kneepjes van het vak. Een observerende, licht-absurdistische film, die de kijker meeneemt in de hyperperfectionistische wereld van het butlervak.
The ballet of service © Marlies Smeenge

Nij Each (Nederland) 9'

Jelmer Remmers uit Grou is ocularist. Hij maakt oogprotheses voor mensen die door ziekte of trauma een oog verloren zijn. Jelmer en zijn collega Julios werken met precisie aan het maken van een kunstoog, met evenveel aandacht voor de patiënt. Het is een wonder om in deze korte film te volgen hoe zo'n prothese gemaakt wordt, en tegelijk zien we wat een nieuw oog betekent voor de ontvanger.
Nij Each © Eline van Diggelen

God was here! (Roemenië, Nederland) 27'

Een liefdevol documentaire van de Roemeense-Nederlandse filmregisseur Raluca Lupascu, een film over een wonder dat 85 jaar geleden plaats gevonden heeft in Maglavit, een klein dorpje in Roemenië. Alle inwoners, uitgezonderd de schapenhouder Lucian, geloven in deze Godsverschijning. Hij heeft eigenlijk dit wonder harder nodig dan dat hij zelf denkt en hij worstelt tussen wel of niet geloven.
God was here! © Raluca Lupascu

Olimpijczyk 'De Olympiër' (Polen) 11'

Het verhaal van een Poolse staljongen die twee paarden heeft en één grote droom: hij wil meedoen aan de Olympische Spelen als springruiter. Hij leert zijn paarden hoe ze de hindernissen moeten nemen. Zelf heeft hij de hoogste hindernis: de werkelijkheid. Wat als zijn droom bij lange na niet uitkomt en hij zijn leven lang bezig is met zinloos proberen?
Olimpijczyk © Jan Bujnowski

Gasten

Vandaag aan tafel bij Karen Bies, drie filmmakers om na te praten over hun eigen documentaires; Marlies Smeenge de regisseur van 'The ballet of service', Eline van Diggelen de regisseur van 'Nij Each' en Raluca Lupascu de regisseur van 'God was here!'
Eline van Diggelen, Karen Bies, Marlies Smeenge en Raluca Lupascu © Omrop Fryslân

FryslânDOK sjocht fierder

'FryslânDOK sjocht fierder' is van dinsdag 29 november tot en met vrijdag 2 december, van 19.30 tot 21.30 uur te zien bij Omrop Fryslân.
'FryslânDOK sjocht fierder' is alleen te zien op televisie en wordt niet online geplaatst.
Kijk voor meer informatie op omropfryslan.nl/fryslandok.