Oekraïners krijgen opvang in De Klinze in Aldtsjerk

De Klinze in Aldtsjerk © RTV NOF
Van trouwlocatie naar beddenzaak naar opvang voor vluchtelingen. Landhuis De Klinze in Aldtsjerk kende verschillende functies, maar op dit moment verblijven er ruim dertig Oekraïners die vluchtten voor de oorlog in hun land.
De eersten arriveerden twee weken geleden. Het was pionieren voor eigenaren Dirk en Pauline van der Meulen, want het is niet hun normale tak van sport. Zij hebben een beddenzaak. Klanten konden een bed testen door een nachtje te proefslapen in De Klinze. "De ervaring met klanten en connecties hebben we natuurlijk wel, maar het maatschappelijke stukje daarbij is wel nieuw voor ons", vertelt Dirk.

Oude kamers in ere hersteld

Dirk en Pauline woonden zelf ook in het hoofdhuis, maar zijn verhuisd naar naastliggende huis, zodat ze hun deuren konden openstellen voor Oekraïners die een plekje nodig hebben. Inmiddels zijn er ruim dertig gearriveerd. Voor ieder ligt er een startpakketje, zodat ze even vooruit kunnen.
De Klinze heeft grote open ruimtes, die stammen uit de tijd dat er feesten en bruiloften werden gehouden. In eerste instantie plaatsten de Van der Meulens tussenschotten om de families van elkaar te scheiden. Maar ze gunden de gezinnen meer privacy en bouwden echte wanden, zoals ze er vroeger ook al in zaten.

"Iedereen wil elkaar helpen"

Ook is er een gemeenschappelijke woonkamer en een grote open keuken met zes fornuizen. Ieder gezin heeft zijn eigen koel- en voorraadkast. "Wij zien een mooie wisselwerking tussen de mensen", vertelt Pauline. "Maar we krijgen ook zeker iets terug. Als er nieuwe gasten komen, maken we met z'n allen de kamer klaar. Iedereen wil elkaar helpen."

"Wij waren in shock"

Een van hen is Ann. Samen met haar twee zoons vluchtte ze uit Cherson, een reeds bevrijde maar zwaar door de Russen getroffen stad. Ze moest zich eerst in de ogen wrijven toen ze voor het eerst de statige oprijlaan van De Klinze opreed. "Ik was verbijsterd, want ik kon me niet voorstellen dat we op zo'n geweldige plek zouden verblijven. Wij waren in shock."
Haar man moest Ann noodgedwongen in Oekraïne achterlaten. Hij besloot bij zijn ouders te blijven. "Wij bidden voor betere tijden. Wij willen dat de oorlog stopt", zegt Ann. Ze is dan ook dolblij dat Pauline en Dirk hun huis voor haar en haar zoons hebben opengesteld. "Ze zijn hele goede mensen."