Dubbel gevoel bij viering vijf jaar Search and Rescue

SAR en drie partnerorganisaties krijgen een tegel van de Stichting Tegen Zinloos Geweld © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De vrijwilligers van Search and Rescue Nederland vierden donderdagavond in de Prinsentuin in Leeuwarden dat de organisatie vijf jaar bestaat. SAR werd in Fryslân opgericht bij de zoektocht naar de vermiste Remon Bruinsma in Leeuwarden.
SAR en drie partnerorganisaties kregen van de Stichting Tegen Zinloos Geweld de bekende tegel met het rode lieveheersbeestje. Op de plek tegenover de Prinsentuin, waar een maand na zijn vermissing het stoffelijk overschot van Remon is gevonden, kwamen acht quads van de SAR bijeen en was er champagne.
Viering vijf jaar Search and Rescue
De aanleiding voor het burgerinitiatief SAR was niet goed, zegt Pascal Jonkers van SAR. "Maar het feit dat we hier het glas hebben kunnen heffen is wel dankzij de vermissing van Remon. En wij hebben elke keer zijn gouden vleugels mee op onze zoektochten en dat voelen wij ook. We konden het niet nalaten hier ons jubileum te vieren."
Dat deden de vrijwilligers met acht quads die het licht schenen op de plek tegenover de Prinsentuin, waar Remon in het water werd gevonden. "Heel bijzonder, een kippenvelmomentje", vindt Jonkers.
In restaurant De Koperen Tuin kregen de organisaties SAR en drie partners de stoeptegel. Een feestelijk moment, maar ook dubbel. "Het is een moment van bezinning. En van: jongens, we doen het met elkaar. Anders gaat het ook niet ", zegt Irma van der Mee van de stichting.
De stoeptegel tegen zinloos geweld © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
"Je moet het met elkaar doen om de vermissingen bij de mensen thuis te brengen. Maar ook om het zinloos geweld tegen te gaan. Dan past dit heel mooi op zo'n dag om dat onder de aandacht te brengen."
De Stichting Tegen Zinloos Geweld bestaat 25 jaar. Die werd opgericht na de dood van Meindert Tjoelker. Inmiddels zijn er meer dan tienduizend stoeptegels uitgedeeld en die liggen in heel Europa.
De speech van Pascal Jonkers bij de viering van vijf jaar Search and Rescue