Bankjes in Achtkarspelen om zelfdoding te voorkomen

Het bankje © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Achtkarspelen zet bankjes in om gesprekken over zelfdoding op gang te brengen. Op de bankjes die in ieder dorp van de gemeente staan, staat de tekst 'Een goed gesprek begint met iemand écht zien'. Praten helpt, zo is de gedachte.
Bij het Hertenkamp van Surhuisterveen nodigt een bankje uit om te praten. Wethouder Tjibbe Brinkman van Achtkarspelen heeft het gisteren onthuld. "Al redden we er maar één iemand mee. Het is erg belangrijk om het gesprek aan te gaan en het bespreekbaar te maken", zegt Brinkman.
Bankjes in Achtkarspelen om zelfdoding te voorkomen
"Ik weet hoe belangrijk het is om gehoord te worden. Deze bankjes kunnen daaraan bijdragen." In Fryslân maakten vorig jaar 77 mensen een einde aan hun leven. Achtkarspelen sprong daar volgens de wethouder negatief uit. "Mogelijk zijn mensen hier te gesloten om dat soort dingen met elkaar te delen."

GGD wil het op meer plaatsen

Achtkarspelen is de eerste gemeente in Fryslân met deze bankjes. Wat de GGD betreft volgt de rest van de provincie.
"De bankjes zijn een uitstekende mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en te praten. Dat is erg belangrijk. Mensen denken vaak dat je mensen op verkeerde gedachten en ideeën brengt door erover te praten, maar het tegendeel is waar. Het helpt juist wanneer je het deelt", zegt Corrien Bonnema van de GGD Fryslân.
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem. Chat via www.113.nl of bel gratis 0800-0113.