Discussie over rotonde in Heerenveen levert wethouder officiële klacht op

© Omrop Fryslân
Discussie over een rotonde heeft wethouder Jaap van der Veen van gemeente Heerenveen een officiële klacht opgeleverd. Diverse bewoners van de wijk Heerenveen-Midden voelen zich denigrerend behandeld door de wethouder tijdens een commissievergadering waar plannen voor herinrichting van de rotonde werden besproken.
Het gaat om de rotonde die de Burgemeester Falkenaweg, de Rottumerweg en de Oranje Nassaulaan met elkaar verbindt. De gemeente zegt dat het toenemende verkeer daar vraagt om een herinrichting van het gebied en wil de rotonde vervangen door een kruising met verkeerslichten.

Klacht tegen wethouder

De bewoners in de omgeving van de rotonde zijn het daar alleen niet mee eens. Volgens hen kan het 's ochtends en 's middags wel eens druk zijn, zoals bij wedstrijden van sc Heerenveen of evenementen in Thialf, maar zijn er geen grote problemen met de doorstroming.
Wel hebben ze een probleem met de plannen van de gemeente. Daarvoor moeten bomen worden gekapt voor asfalt, terwijl de doorstroming er juist minder van zou worden. Een en ander is in een recente commissievergadering zo uit de hand gelopen dat er een klacht is ingediend tegen wethouder Jaap van der Veen.
We zijn heel boos en pissig nadat het is geëscaleerd bij een commissievergadering.
Wim Zweerts over de klacht die is ingediend tegen wethouder Jaap van der Veen
"We zijn heel boos en pissig nadat het is geëscaleerd bij een commissievergadering", zegt Wim Zweerts namens de bewonersgroep Rotonde-Midden. "Mensen zijn toen boos weggelopen. Niet vanwege het proces of het voorgenomen besluit, maar vanwege zijn gedrag."
Zweerts woont op de Burgemeester Falkenaweg in de buurt van de rotonde. Diverse bewoners werden boos tijdens de commissievergadering, naar eigen zeggen omdat ze 'denigrerend en beledigend' zijn behandeld door de wethouder.

'Geen probleem met doorstroming'

De bewonersgroep en de gemeente steggelen al jaren over het kruispunt. De gemeente baseert zich daarbij op cijfers over de doorstroming, die volgens omwonenden niet kloppen. Daarbij krijgen zij steun van verkeersbureau BVA uit Zwolle, dat zegt minder verkeer te zien dan de cijfers die de gemeente naar voren brengt.
Deze rotonde in Heerenveen levert een hoop gedoe op
"We zien 's ochtends een kleine spits, en ook aan het eind van de middag", legt Zweerts uit. "Maar waar is dat niet? In feite loopt het hier prima door op de dag." De omwonenden zien de noodzaak van de veranderingen dan ook niet. "We hebben zelf verkeersdeskundigen ingeschakeld, maar alles wordt gewoon van tafel geveegd. 'Het is allemaal al geregeld, wat maak je je druk?' krijg je dan te horen. Nou, we maken ons zeker druk. Ga daar maar vanuit."

Alternatief

Age Hartsuiker is gemeenteraadslid voor Heerenveen Lokaal. Hij begrijpt de omwonenden en vindt ook dat ze gelijk hebben. "Wij vinden stoplichten niet meer van deze tijd. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat rotondes veiliger zijn, zorgen voor een betere doorstroming en het is nog veel goedkoper ook."
De politicus wil donderdagavond een alternatief voorstellen. "Laat het hier eerst zoals het is. Deze rotonde voldoet tot 2030 aan alle eisen van doorstroming. Maak nu eerst het werk af aan de op- en afritten bij de afslag Oranjewoud. Kijk dan later of het echt nodig is om hier stoplichten neer te zetten, zoals de wethouder denkt."
© Omrop Fryslân
Donderdagavond worden de plannen besproken in de gemeenteraad. Wat daar ook uitkomt, de bewonersgroep zegt klaar te zijn voor een lange, juridische strijd.
Een woordvoerder van wethouder Van der Veen laat op vragen van Omrop Fryslân weten dat hij voorlopig afziet van een inhoudelijke reactie. Hij wil eerst de raadsvergadering afwachten.