Tweede Kamer wil geld voor Thialf, maar minister wil niets beloven

Minister Conny Helder van Sport (rechts) met gedeputeerde Friso Douwstra en Thialf-voorzitter Janny Vlietstra © Omrop Fryslân
Het nationale schaatscentrum Thialf in Heerenveen mag deze winter niet omvallen vanwege de hoge energiekosten. Dat heeft de Kamercommissie 'Sport en bewegen' donderdag gezegd in een extra vergadering over de sportbegroting voor volgend jaar.
Op voorstel van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil de Kamercommissie Thialf als enige ijsbaan van Nederland toevoegen aan de regeling van het ministerie om zwembaden open te houden.
Voor zwembaden is budget beschikbaar om de hogere energielasten te kunnen betalen. Door Thialf als enige ijsbaan toegang te geven tot dezelfde regeling kan de schaatsbaan door de winter geholpen worden, zo is het idee.

Brede steun

VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP en PVV staan allemaal achter dit voorstel, maar tot ergernis van Kamerlid Michiel van Nispen (SP) wilde sportminister Conny Helder niet zeggen wat ze met dit voorstel gaat doen. "Op uw vraag of ik dit voorstel ga uitvoeren zeg ik geen ja en geen nee", zei de minister tot grote frustratie van de Kamercommissie. "Deze reactie is een minister van sport onwaardig", zei de SP'er.
Tweede Kamer wil geld voor Thialf, maar minister wil niets beloven
De minister noemde Thialf wel 'een topsportlocatie van belang', maar zei er niet bij hoe ze de ijsbaan open wil houden. De minister nodigde onder de schorsing van de vergadering de Thialf-delegatie op de publieke tribune uit om na de vergadering met haar door te praten op haar ministerie. Gedeputeerde Friso Douwstra en voorzitter Janny Vliestra van de Raad van Commissarissen van Thialf gingen uiteraard op die uitnodiging in.
Volgens Douwstra is zo'n gesprek ook nodig om de minister uit te leggen hoe hoog de nood in Heerenveen is. "Het klopt dat het Rijk en wij al langer over Thialf praten. Maar dan gaat het over het duurzamer maken van de ijsbaan en een gezonde exploitatie op lange termijn. Maar de ijsbaan heeft nu ook een acuut probleem door de hoge energielasten. Als daar geen regeling voor komt, moeten we de ijsbaan sluiten. Daar willen we het met de minister over hebben.
Thialf © Omrop Fryslân, Darshan Boerema
De woordvoerder van de minister liet na afloop weten dat ze 'een goed en informatief' gesprek hebben gehad met de Friese delegatie, maar dat ze vandaag nog niets kan zeggen over wat het Rijk verder voor Thialf kan doen.

Noodfonds voor amateurverenigingen

De sportcommissie in de Kamer was ook erg kritisch op het voorstel van de minister voor een noodfonds voor amateurverenigingen die door hoge energielasten dreigen om te vallen. In dat noodfonds zit 6 miljoen euro.
Volgens Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) is dat veel te weinig. "De regeling komt te laat en er zit te weinig in. Het is één grote gatenkaas." Mohandis denkt dat 10 tot 20 procent van de sportverenigingen al op redelijk korte termijn kan omvallen, als er niet meer steun van de overheid komt.
De extra vergadering van de sportcommissie was nodig, omdat minister van Zorg en Sport, Conny Helder, afgelopen maandagavond het vliegtuig naar Qatar moest halen voor het WK voetbal en politieke afspraken daar. De Kamercommissie was daar niet over te spreken.

'Diplomatieke blunder'

Het kleine 'one love-speldje' dat de minister op had bij de voetbalwedstrijd Nederland-Qatar, met daaroverheen een grote sjaal met het opschrift 'nevermind', maakte het er niet veel beter op.
Van Nispen had het over 'een diplomatieke blunder'. Lisa Westerveld van GroenLinks gevraagd de minister om een uitgebreid verslag van alle gesprekken die de minister in Qatar heeft. "Ik wil graag weten wat u daar precies hebt bereikt voor de mensenrechten en de buitenlandse arbeiders."
De Tweede Kamer stemt volgende week dinsdag over het voorstel om ijsstadion Thialf toe te voegen aan de regeling om zwembaden door de winter te helpen en ook over de voorstellen om te voorkomen dat amateurverenigingen omvallen als gevolg van de hoge energieprijzen.