Friese boeren protesteren ook tegen dwangsommen bij provinciehuis in Zwolle

Friese boeren bij het provinciehuis van Overijssel © RTV Oost
Bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle protesteren momenteel boeren uit verschillende gemeenten tegen dwangsommen. Er is ook een groep Friese boeren aanwezig, bevestigt RTV Oost. Er zijn twee mensen opgepakt.
De boeren willen dat de provincie Overijssel stopt met het opleggen van dwangsommen aan boeren. De provincie vindt dat zelf ook niet leuk, maar moet dat doen na een uitspraak van de rechter in november.
Het gaat om PAS-melders. Dat zijn bedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden, maar nu wel. Overijssel wil liever niet handhaven, omdat de bedrijven er weinig aan kunnen doen dat ze de juiste vergunning niet hebben.
"Er moet iets gebeuren, dit kan zo niet langer", zegt een Friese boer tegen RTV Oost. "Gewoon ter ondersteuning. Het is een keer genoeg. Iedereen verschuilt zich achter elkaar, maar dit moet nu van tafel. Zo ga je niet met mensen om."
Boerenprotest in Zwolle © RTV Oost
De politie was rond twaalf uur bezig om de weg voor het provinciehuis vrij te maken, daar werd een shovel bij gebruikt. Een man wilde dat voorkomen door ervoor te gaan staan. Hij is opgepakt, meldt het ANP.
De politie meldt dat het klaarstaat met onder andere ME om de demonstratie "te faciliteren en een goede banen te leiden". Een woordvoerder laat weten dat er geen vertegenwoordiger van de provincie in gesprek zal gaan met de boeren.