Museumfederatie Fryslân roept alle gemeenten op musea actief te ondersteunen

Directeur en museumconsulent Mirjam Pragt van Museumfederatie Fryslân © Omrop Fryslân
Museumfederatie Fryslân wil een actieve aanpak van gemeenten bij het ondersteunen van musea. De organisatie doet die oproep in een brief aan alle Friese gemeentebesturen.
Musea hebben het al langer zwaar door de coronacrisis en met de hoge energiekosten in de vaak historische en monumentale gebouwen. Bovendien wordt er een flinke loonstijging verwacht, waar volgens de federatie de meeste musea gevolgen van zullen ondervinden.

Huurverlaging

Bij Museumfederatie Fryslân zijn zeventig musea aangesloten. De organisatie hoopt dat de gemeenten die kunnen steunen, zodat ze niet dicht hoeven. "Een museum dat de deuren moet sluiten en is verdwenen, komt nooit terug", schrijft directeur Mirjam Pragt van Museumfederatie Fryslân in de brief.
De gemeentebesturen krijgen het advies om in gesprek te gaan met de musea en te kijken naar hoe ze die kunnen steunen. De federatie pleit onder meer voor het verlagen of bevriezen van de huur van gemeentelijke gebouwen met een museum. Ook een vergoeding voor energie- en inflatieschade zou volgens de organisatie een goed plan zijn.

Toerisme

Verder zouden musea ondersteuning moeten krijgen bij het aantrekken van meer bezoekers. "Er liggen zeker kansen voor de toekomst bijvoorbeeld met het toenemende toerisme, maar die kansen moeten wel gegrepen kunnen worden."