Documentaire over de mens achter Elfstedenwinnaar Rienier Paping: "Het was een heel lieve man"

Reinier Paping in februari 2021 © ANP
Reinier Paping staat bekend als de held van de Elfstedentocht van 1963, maar wie was de persoon achter de winnaar? Die vraag staat centraal in de documentaire 'Paping, zo vrij als een vogeltje'.
De documentaire werd vorig jaar gemaakt, vlak voor de dood van de hoofdpersoon op 20 december 2021. Paping werd negentig jaar. De schaatser had als bijnaam 'het vogeltje'.
De makers Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma hadden de beelden net op tijd gedraaid. "Helaas heeft Paping zelf de gemonteerde versie niet gezien." De film is al vertoond in Ommen, Dokkum en woensdag in het Posthuistheater in Heerenveen.
De documentaire over Reinier Paping in het theater © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
In de documentaire wordt Paping gevolgd tot het moment dat hij zich inschrijft voor de Elfstedentocht. Hij gaat terug naar plaatsen uit zijn verleden, zoals de ijsbaan van Kollum waar hij voor het eerst een langebaanwedstrijd schaatste.
"Ook vertelt hij uitgebreid over de liefde van zijn leven, zijn gezin en zijn drang om vrij te willen zijn", vertelt Haagsma. "Momenten van passie, wanhoop, maar ook over verdriet. Momenten die 'het vogeltje' deden vliegen over het ijs".
Het was een heel lieve man. Wij hadden gewoon een klik.
Elfstedentochtwinnares Klasina Seinstra over Reinier Paping
Na afloop van de vertoning in het Posthuis Theater werd er verder gesproken over de mens Reinier Paping, met onder andere Klasina Seinstra. Zij reed de Elfstedentocht in 1997 en won bij de vrouwen.
"Het was een heel lieve man", vertelt Seinstra. "Wij hadden gewoon een klik. Als we een reünie hadden of een andere officiële gelegenheid, dan zochten we elkaar altijd weer op. Dan kwamen de mooie verhalen voorbij. Ik was volgens hem maar een 'broekie'. Elk jaar werden de verhalen steviger en sterker. Het was altijd heel gezellig."
Mogelijk is de film in januari op televisie te zien, wanneer de zware tocht van 1963 zestig jaar geleden is. "We zijn er druk mee bezig", zegt Haagsma.