Hilaard krijgt nieuwe woningen op plek oude school: "Er is behoefte aan in het dorp"

Nieuwbouw (archief) © Omrop Fryslân
Hilaard is blij met nieuwbouw in het dorp. Ontwikkelaar Toeck gaat op de plek van de voormalige basisschool in het dorp woningen bouwen. Dat is besloten door B en W van de gemeente Leeuwarden, die het leegstaande gebouw aan de Hoptilsterdyk voor 230.000 euro gaat verkopen aan de ontwikkelaar.
Op de plek komt het project Erf Elawerth. Er komen maximaal zeven koopwoningen voor starters, senioren en gezinnen.
De gemeente Leeuwarden heeft met het dorp samengewerkt om tot dit plan te komen. Er waren drie partijen die een plan hadden ingediend. Het plan van ontwikkelaar Toeck kreeg de meeste punten. De locatie wordt overgedragen aan de ontwikkelaar als minimaal zeventig procent van de woningen verkocht is. Daarna kan worden gestart met de bouw.
Op dit moment wonen er tijdelijk mensen in de oude school om kraken te voorkomen. Die mensen moeten op zoek naar een nieuwe locatie.
Wiebe Wierda, voorzitter dorpsbelang Hilaard © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Wiebe Wierda is voorzitter van dorpsbelang Hilaard. Hij kan zijn geluk niet op nu het dorp met 300 inwoners na twintig jaar weer nieuwe woningen krijgt. "Er is behoefte aan in het dorp. Ik hoop dat mensen zich aanmelden."
Wel vindt hij het nog steeds jammer dat de school dicht moest omdat er te weinig kinderen waren. "Maar dat er nu nieuwbouw wordt neergezet, is wel heel mooi."