'FryslânDOK sjocht fierder': Meer aandacht voor geweld tegen vrouwen

FryslânDOK sjocht fierder © Omrop Fryslân
Vandaag de derde dag van 'FryslânDOK sjocht fierder' met een heftig maar belangrijk onderwerp: geweld tegen vrouwen. Het thema van de wereldwijde campagne 'Orange the World'. Vandaag twee ingrijpende films over dat thema en nog een bijzondere film uit Nederland en Frankrijk.

Gedragen door de wind (Nederland) 10'

Soms lijkt het zo dat we vergeten zijn hoe we op de natuur zijn aangewezen. Durven wij ons nog wel te laten leiden door de kracht van de natuur? Juan groeide op in het Andesgebergte in Peru. Hij leerde zichzelf te verbinden met de natuur. In Fryslân droomt hij ervan om met zijn paarden een tocht te maken bij het IJsselmeer langs.
Gedragen door de wind © Merel Musch

Infinite lines (Nederland) 9'

Een korte, poëtische film van Louka Hoogendijk over lichamelijke en emotionele reacties op seksueel geweld. In haar film onderzoekt Hoogendijk de vraag: wat reken je jezelf aan, nadat je lichaam een keuze gemaakt heeft voor jou, om jou te beschermen?
Infinite lines © Louka Hoogendijk

D'abord ne pas nuire 'Eerst geen kwaad doen' (Frankrijk) 52'

Een Franse film over het trauma van seksueel misbruik op het vrouwelijk lichaam en het belang van een goede behandeling door dokter, vooral bij vrouwen die in verwachting zijn. Vrouwen delen open hun levensverhaal met de filmmakker. Een heftig onderwerp en tegelijk vorm hebben gegeven op poëtische wijze, maakt dat deze prijswinnende documentaire een diepe indruk achterlaat.
D'abord ne pas nuire © Eric Lemasson

Gasten

Vandaag drie gasten aan tafel bij Karen Bies om na te praten over dit belangrijke en ingrijpende onderwerp; Louka Hoogendijk de regisseur van 'Infinite lines' en Trudy de Vos van Fier. Ook Merel Musch is aanwezig om te praten over haar film 'Gedragen door de wind'.
Louka Hoogendijk, Karen Bies, Merel Musch en Trudy de Vos © Omrop Fryslân

FryslânDOK sjocht fierder

'FryslânDOK sjocht fierder' is vanaf dinsdag 29 november tot en met vrijdag 2 december, van 19.30 tot 21.30 uur te zien bij Omrop Fryslân.
'FryslânDOK sjocht fierder' is alleen te zien op televisie en wordt niet online gezet.
Kijk voor meer informatie op omropfryslan.nl/fryslandok.