'Zwart scenario' voor Leeuwarden: tot 2025 geen festivals in Groene Ster

Welcome to the Village in de Groene Ster in 2017 © ANP
Recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden is waarschijnlijk pas in 2025 juridisch klaar om festivals te ontvangen. Dat blijkt tijdens spoeddebat in de gemeenteraad woensdag. Raadsleden spreken van een zwart scenario. "Festivals zijn de stad uitgejaagd."
Het gaat dan om de festivals Welcome to the Village, Psy-fi en Promised Land. Zij besloten onlangs om volgend jaar geen festival in Leeuwarden te organiseren.
"De onzekerheid die zij hebben over de omvang waarin een festival in De Groene Ster kan worden georganiseerd, ligt ten grondslag aan dat besluit", zegt onder meer D66 die het initiatief nam voor een spoeddebat.

Bestemmingsplan

Een belangrijk onderdeel voor het blijven van festivals is een nieuw bestemmingsplan. Die moet het makkelijker maken om festivals te organiseren en rechterlijke procedures - zoals de laatste jaren het geval was - te voorkomen.
Maar het bestemmingsplan loopt al jaren vertraging op. Naar verwachting wordt het volgend jaar zomer aangeboden aan de gemeenteraad.
Daarna is de kans groot dat er een bezwaar op komt van onder andere de stichting Groene Ster Duurzaam. Dat zou betekenen dat de zaak voor de Raad van State komt, wat zomaar een jaar extra in beslag kan nemen.

"Festivals verloren"

Al met al trekken raadsleden de conclusie dat er pas op z'n vroegst in 2025 festivals mogelijk zijn. En zij verwachten niet dat Welcome to the Village, Psy-fi en Promised Land dan weer terugkeren. Volgens FNP, VVD, Lijst058 en FvD zijn deze festivals voor Leeuwarden verloren.
"Festivals zijn de stad uitgejaagd en komen niet meer terug", zei Marcel Visser van de VVD woensdag. Dat vindt ook Otto van der Galiën van Lijst058. "Het is een treurig zooitje. Festivals zijn economisch goed voor stad en we krijgen ze nooit meer terug."

"Tijdelijk afscheid"

Volgens verantwoordelijk wethouder Hein Kuiken heeft het college in het proces gefaald, maar is er geen sprake van het wegjagen van festivals. "Ik zie het als een tijdelijk afscheid, geen definitief afscheid", aldus Kuiken.
Hij is optimistisch over de toekomst en verwacht de festivals te kunnen verleiden om uiteindelijk weer terug te komen naar Leeuwarden.