KFPS wil 'genetische landkaart' van het Friese paard via groot DNA-onderzoek

Een Fries paard © ANP
Het paardenstamboek wil een uitgebreid onderzoek laten doen naar het DNA en erfelijke gebreken bij de populatie Friese paarden. De ledenraad stemde unaniem in met het plan.
Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) werkt daarvoor samen met Wageningen University & Research. Het onderzoek 'Behoud het Friese paard' zal vier jaar duren.

Diversiteit

De bedoeling is dat er een database ontstaat met uitgebreide genetische informatie. De KFPS wil de genetische verscheidenheid behouden, erfelijke gebreken tegengaan en uiteindelijk zo het Friese paard bewaren. Met een 'genetisch managementplan' en selectie wil de KFPS dat voor elkaar krijgen.

Genetische risico's

In het verleden is het Friese paard diverse keren drastisch in populatie verminderd, waarna de populatie ook weer toenam. Dat heeft voor 'genetische flessenhalzen' gezorgd, een daling aan genetische verscheidenheid.
In combinatie met het vaak gebruiken van een beperkt aantal populaire hengsten en het gesloten karakter van het stamboek, liggen een te grote inteelt en kans op gebreken op de loer. Hoewel de inteeltwaarde lager ligt dan vastgestelde grenswaarden, wil het KFPS geen risico lopen.
Friese paarden op pad © ANP
Voorbeelden van gebreken die vaker voorkomen zijn slokdarmverlamming, het scheuren van de aorta, maagproblemen en verminderde vruchtbaarheid.

Testen bij veulens

Volgend jaar wil het KFPS beginnen met een DNA-bepaling onder zo'n 3.500 veulens. Met haarmonsters moet er een genetische test worden gedaan. De monsters kunnen bij registratie worden afgenomen.
De ledenraad heeft afgelopen weekend ingestemd met het plan. Dat moet zo'n drie ton kosten, daarvoor zoekt het KFPS nog partijen die mee willen financieren.
Het onderzoek wordt begeleid door Wageningen UR-onderzoekers Marije Steensma en Bart Ducro. Steensma is ook bestuurslid bij JongKFPS.