Hetty Janssen op plek 3 van PvdA-lijst voor de Eerste Kamer: "Passie voor de politiek"

Hetty Janssen © Omrop Fryslân
Statenlid Hetty Janssen van de PvdA Fryslân staat op plek drie van de kandidatenlijst voor de nieuwe Eerste Kamer. Na twaalf jaar verlaat ze de Friese Staten, maar ze wil graag actief blijven in de politiek.
"Twaalf jaar is binnen de PvdA een beetje de limiet voor een functie", zegt Janssen (68). "Maar ik heb nog wel de passie om me in de politiek te begeven. De Eerste Kamer is een mogelijkheid om nog iets te doen en bovendien een heel belangrijke plek."
Ze doelt daarmee op de rol van de Eerste Kamer: het beoordelen van wetten die door de Tweede Kamer zijn geschreven. "Hoe kan het dat we zoveel crises hebben in Nederland die zo moeilijk zijn op te lossen? En waarom zijn zoveel mensen het vertrouwen in de overheid kwijt? Mijn analyse is dat dat deels te maken heeft met de kwaliteit van de wetgeving in Nederland."
Als senator zou Janssen daar, als ze wordt verkozen, iets aan kunnen doen. "Wetten zijn slecht te handhaven, soms slecht uitvoerbaar. Wetten worden eerder als beperkend ervaren dan dat het zekerheid biedt. En met name de Eerste Kamer gaat daarover."

Noorden vertegenwoordigen

Janssen vindt het bovendien belangrijk dat Fryslân, of het noorden in zijn algemeen, bij de PvdA vertegenwoordigd is. "De sociaaldemocratie is in Fryslân, Groningen en Drenthe behoorlijk sterk. In een aantal Friese gemeentes zelfs de grootste. En ik vind dat onze partij overal - in het bestuur en op kandidatenlijsten - een afspiegeling moet zijn van onze leden en kiezers."
Dat Janssen stopt als Statenlid in Fryslân was al bekend. Ze wil plaatsmaken voor 'een nieuwe generatie'. De afgelopen jaren was Janssen de nestor van de Staten. Bij de komende Statenverkiezingen is Edou Hamstra de lijsttrekker voor de PvdA.
De kandidatenlijst voor de Eerste Kamer zorgt wel voor onrust binnen de PvdA, schrijft de NOS. Dat komt voort uit een aantal keuzes die het landelijke bestuur heeft gemaakt bij het vaststellen van de lijst. Het bestuur wijkt daarbij af van de concept-kieslijst, die een partijcommissie onder leiding van Job Cohen had gemaakt. Twee kandidaten hebben zich daarom zelf teruggetrokken van de lijst.
Het gaat om Ruud Koole en Hamit Karakus, die op dit moment allebei voor de PvdA in de Eerste Kamer zitten. De commissie onder leiding van Cohan wilde ze opnieuw in de Eerste Kamer hebben, maar het partijbestuur zette ze op een onverkiesbare plek.

Crone op zes

De commissie had ook Ferd Crone - oud burgemeester van Leeuwarden - op plek tien gezet. Hij komt uiteindelijk vier plekken hoger uit: op zes. Crone stond bij de vorige verkiezingen nog op plek drie en is toen ook in de Eerste Kamer gekozen.
Officieel wordt de concept-kandidatenlijst van de PvdA donderdag gepresenteerd. Op 4 februari stellen de leden de lijst formeel vast.
De nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen op 30 mei 2023 door de nieuwe Statenleden en de kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.